Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğunun katkılarıyla “Engelliler ile Nemrut Dağına Tırmanıyoruz” Projesine katılım sağlandı.
Türkiye Filibe Başkonsolosluğu, art arda dokuzuncu yıl Filibe’den engelli gençleri “Engelliler ile Nemrut Dağına Tırmanıyoruz” adlı uluslararası projeye katılmalarını sağlıyor.
Bu yıl Nemrut Dağı’ndaki tanrı heykellerinin bulunduğu tepeye tırmanma, Fırat Nehri üzerindeki Roma döneminden kalma Cendere Köprüsü’nden geçme ve M.Ö. 10 000 yıllık tarihi yerleri ziyaret etme şansına sahip olanlar Filibe kentinden Bogomila Kalçeva ve Emiliyan Vılçev idi.
Filibe’deki basın mensupları da bu yılki 19’uncu turistik seferde yer aldı. Sefer, Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Rotaryenler, 2019 Avrupa Kültür Başkenti Filibe Etkinlik Takvimi’ne büyük ilgi gösterdiler ve 2019 yılı Mayıs ayında Avrupa Kültür Başkenti Filibe’yi grup halinde ziyaret etme sözü verdiler.
Dün Filibe Trakart Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşi toplantısında “Engelliler ile Nemrut Dağına Tırmanıyoruz” adlı uluslararası projeye katılan gençler, Filibe halkına çektikleri fotoğrafları ve videoları gösterdiler ve büyük ilgi gören seçilmiş fotoğraflara yer verilen bir sergi açtılar.
Türkiye Filibe Başkonsolosluğu’nun geçen yıl “Merhaba Filibe 2019” adlı etkinlikle başlattığı hayırseverlik girişimine devam edilmesi amacıyla fotoğraflar satışa sunuldu.
Geçen yılki etkinlikte elde edilen gelirler Filibe Kanser Hastaları Derneği’ne bağışlanmıştı.
Etkinliğin organizatörü Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “İnsanı en sevindiren şey paylaşmaktır. Biz Filibe Başkonsolosluğu olarak insanların kalbine dokunmaya çalışıyoruz. Bu bizim proaktif ve insancıl dış politikamızın bir gereğidir.
Bu yıl 19’su kez “Engelliler ile Nemrut Dağına Tırmanıyoruz” projesi gerçekleştirildi. Bu, Adıyaman’da engelli çocuklara yönelik okulun müdürü Songül Önder’in önerisiyle başlayan çok güzel ve anlamlı bir projedir. Bulgar-Türk Edebiyat Kulübü ile işbirliği içinde desteklediğimiz bu projeye son dokuz yılda konsolosluğumuzun görev bölgesinden çok yetenekli ve özel gençler katıldı. Geçen yıl konsolosluğumuzun görev bölgesindeki engelli insanların hayatını kolaylaştırmak için 100 tekerlekli sandalye dağıttık. Şu ana kadar turistik sefere Bulgaristan’dan toplam 28 çocuk ve genç katıldı. 2019 Avrupa Kültür Başkenti Filibe’nin bayrağını Nemrut Dağı’nın tepesinde dalgalandıranlar Yordanka, Lıçezar ve Bojidar oldular, bu yıl ise bunu Bogomila ve Emo yaptılar”.
Proaktif ve insancıl dış politika
Başkonsolos Ergani, devamında şöyle konuştu: “İnsani yardım ile ilgili olarak kültürümüzde yer alan geleneklerimiz var. Bütün tarafların ve tüm özel sektör kuruluşlarının bu sorumluluğu üstlendikleri takdirde dünyadaki birçok sorunun hızlı ve kalıcı çözümlerini bulabileceğini düşünüyorum.
İyilik bulaşıcıdır. Umarım bu mütevazi, ama anlamlı projenin katılımcılar ve özellikle de özel sektör için bir ilham kaynağı olacak ve daha iyi inisiyatif almalarını sağlayacaktır.
Bugün burada sergilenen fotoğraflar satışa sunulacak. Satışlardan elde edilen gelirler, Filibe Konsoloslar Kulübü tarafından gerçekleştirilecek başka bir insani yardım projesinin desteklenmesi için kullanılacak.
Ülkemiz ırk, din ve cinsiyete bakmaksızın her zaman ihtiyaç sahiplerine olanakları doğrultusunda ve en hızlı bir şekilde yardım etmeye ve bu doğrultudaki uluslararası çabaları desteklemeyi sürdürmüştür.
Türkiye, uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak savaştan kaçan Suriyelilere açık kapı politikasını takip etmektedir. Ülkemiz zorla ülkelerine geri döndürmemeye yönelik uluslararası hukukun ilkelerini sıkı sıkıya uygulayarak hiçbir ayrım yapmadan Suriyelilere geçici koruma sağlamaktadır. Ulusal bütçemizden 33 milyar dolar, çoğu Suriyeli olan yaklaşık 4 milyon mülteciye yardım için harcanmıştır.
Türkiye, Birleşik Milletler ile koordineli olarak Suriye’ye sağlanan yardımların ana geçiş noktasıdır. 30 Ağustos 2018 tarihine kadar Türkiye’den Suriye’ye BM’in sağladığı insani yardım malzemeleri yüklü 17 069 araç geçti.
Global Humanitarian Assistance’nin 2018 yılı raporuna göre yaptığımız insani yardımların maliyeti 2015’te 3,1 milyar dolar, 2016’da 6 milyar dolar, 2017’de ise 8,07 milyar dolara kadar çıkmıştır. Bu rakamla, Türkiye insani yardım konusunda birinci sırada yer alıyor. En yüksek maliyette insani yardım yapan ülke olarak bilinen ABD, 2017 yılında 6,68 milyar dolar yardım yaptı.
Rapora göre insani yardım miktarı ve milli gelire göre yapılan sıralamada Türkiye yüzde 0,81 oranla birinci sırada yer aldı ve cömert ülke olarak unvanını koruyor. Arkamızdan yüzde 0,71 oranla Norveç ve İsveç geliyor”.
Büyük ilgi gören “Engelliler ile Nemrut Dağına Tırmanıyoruz” projesiyle ilgili söyleşi toplantısı Edirne Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Flüt Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Çisem Önver Zafer’in sunduğu konserle sona erdi.
Flüt sanatçısı gerek dünya klasik müzik bestecilerinin, gerekse Türk bestecilerinin eserlerinden örnekler sundu.
Kircaalihaber.com