“Batı Balkan ülkelerinin yeri Avrupa Birliği”

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Batı Balkan ülkelerinin yerinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu ifade etti.

Temaslarda bulunmak üzere Makedonya’nın başkenti Üsküp’e gelen Kurz, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile görüştü.

Kurz, başbakanlıktaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Avusturya’nın Makedonya’daki en iyi yatırımcılardan olduğunu aktararak, ülkesinin Makedonya ve tüm bölgenin dostu olduğunu söyledi.

Tüm Batı Balkan ülkelerinin yerinin AB olduğu vurgulayan Kurz, AB’nin Batı Balkanlar’ın entegrasyonu ile bir bütün olacağını ifade etti.

Makedonya’nın Yunanistan ile arasındaki isim sorununun çözümü için varılan uzlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurz, vatandaşlara isim meselesi konusunda 30 Eylül’de yapılacak referanduma katılmaları çağrısında bulundu.

Kurz, “Vatandaşların isim sorununun çözümü ve Avrupa perspektifi doğrultusunda beyanda bulunmalarını isterim. Tabii ki bu her bireyin kendi vereceği karardır. Başkası için ben karar vermemem. Ancak Makedonya’nın dostu olarak ve AB’nin aktif bir üyesi olarak referandumda yüksek katılım olması ve olumlu sonuç alınması durumunda çok pozitif olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ziyaretiniz, güçlü bir mesajdır”

Makedonya Başbakanı Zaev de ziyaretinden dolayı Kurz’a teşekkür ederek, Avusturya’nın desteğinin Makedonya’nın Yunanistan ile arasındaki isim sorununa çözüm bulmaya çalıştığı bir dönemde geldiğini söyledi.

İsim sorununun çözümüme ilişkin Prespa Anlaşması’nın Makedonya’ya NATO’ya tam üyelik ve AB ile katılım müzakerelerinin başlaması noktasında kapıları açtığını kaydeden Zaev, “Ziyaretiniz, verecekleri oyla Yunanistan ile anlaşmayı onaylayarak, AB ile NATO’daki yerimizi garanti altına alan, ülkemizin vatandaşlarının geleceğini seçeceği referandumun arefesinde, güçlü bir mesaj ve teşviktir. Ziyaretiniz, Makedonya Cumhuriyeti’nin gerçek yola, Avrupa yoluna döndüğü mesajını veriyor.” dedi.

İsim sorunun çözümüne ilişkin varılan anlaşmanın Yunanistan’da onaylanmaması durumunda neler olacağına ilişkin bir soru üzerine ise Zaev, her iki ülkenin işin kendi kısmını tamamlaması gerektiğini ve anlaşmanın Yunanistan Meclisi’nde de onaylanarak bu sürecin tamamen bitmesini beklediğini söyledi.

 

 

AA

Read Previous

Kosova’da yayınlanan “Türkçem”in 214. sayısı çıktı

Read Next

Macaristan ve Türkiye Kanuni’nin izinde yakınlaşıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *