Sofya Şehir Mahkemesi, Vrana Sarayı’nın devlete iade edilmesine karar verdi.
Sofya Şehir Mahkemesi, eski Kral ve eski Başbakan Simeon Sakskoburgotski’nin yaşadığı Vrana Sarayı’nın da Bulgar kraliyet hanedanlığına değil, devlete ait olduğuna karar verdi.
Bu beklenen bir karar, çünkü Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin 2012’de Kriçim Saray Çiftliği’nin kraliyet ailesine iade edilmesi talebini reddetmesi kararının ardından tüm mahkemeler aynı karar doğrultusunda karar vermektedir. Böylece son Bulgar kralı, Avrupa’da özel mülk edinmeyen tek kral oldu.
Vrana Parkı ile birlikte Vrana Saray binası, XX. yüzyılın sonu ve XIX. yüzyılın başlarında Kral Ferdinand tarafından inşa edilmiştir ve o zamandan beri Bulgaristan‘a dönüşünden bu yana Sakskoburgotski ve ailesi de dahil olmak üzere kraliyet ailesinin evi olarak kullanıldı. Saray, üç yıldır Sakskoburgotski tarafından oluşturulan Üçüncü Bulgar Krallığı Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Sofya Şehir Mahkemesi’nin bu kararına İstinaf Mahkemesi’ne itiraz edilebilir.
Vrana Sarayı ile ilgili bu karardan sonra Rila Dağı’ndaki 16 bin dönümlük ormanlık alanları ile ilgili davanın ilk derece mahkeme kararı çıkması bekleniyor. Tzarska Bistritza Sarayı ve eski Güvenlik ve Koruma Servisi tarafından kullanılan Vrana Çiftliği İşletmesi ile ilgili kararlar en üst düzeyde mahkemelerde olmak üzere temyiz sürecindedir.
Kasım 2017’de hükümet ve Simeon Sakskoburgotski, nihai mahkeme kararı verilen mülkler dışındaki mülkler konusunda bir sözleşme yapmak niyetinde olduğunu gösterdi. Fakat hükümet ortağı olan Birleşik Vatanseverler koalisyonunu oluşturan üç partiden ikisi olan VMRO ve Ataka buna karşı çıkınca Başbakan Boyko Borisov eski Kral ile müzakereleri durdurdu.
Strasbourg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Sakskoburgotski’nin kraliyet ailesine ait mallarla ilgili mahkeme kararlarına iki itirazı ve Meclisin kraliyet ailesinin geri aldığı mülklerin satışıyla ilgili moratoryum kararına itirazına ilişkin karar vermesi bekleniyor.
Kaynak: Kircaalihaber.com