Bayrama ramak kala kültür yolculuğuna devam edelim istedim. Binlerce eseri sizlerle paylaşmak için can atıyorum aslında, ama bu yazımda çok özel bir esere değineceğim. Gençliği ve güzelliği kadar sesine ve müzikal kalitesine güvendiğim Gamze Matracı, önce kendine sonra da tüm Rumeli ve Balkan camiasına güzel bir bayram hediyesi verdi. Bir çok şarkılar dinledik içimizi ısıtan. Derlenmiş türkülere rastladık memleket havası soluklatan. Bazısı hoşumuza gitti, bazısı gitmedi ama bizim eserlerimiz olduğu için hepsine sahip çıktık. Var olan türkülerin söz ve müziklerini değiştirerek kültür üstünde yapılan deneylere değinmek istemiyorum. Kimisi hızlandırdı, kimisi yavaşlattı. Kimi ağıt çekmesi gerektiği yerde halay çektirdi ama yine de kültürün yaşatılması için gayret gösterildi. İşte tüm bu yozlaşmalara inat Gamze Matracı ilk albümünün adına ‘’BALKANTOLOJİ’’ dediğinde ne demek istediğini anlamamıştım. Daha sonra yaptığı eserleri tek tek dinlediğimde kafamdaki soru işaretleri bir bir cevabını buldu. Evet, Gamze birçok kişiye Balkan müziği nasıl yapılır diye ders vermişti. Albüm de o ismi hak etmişti.
Kültürüne hizmet etme aşkıyla yanan Gamze yine rahat duramadı. Alternatif müziğin koruyucusu olarak bilinen, sanata sanatçıya her zaman destek veren Hasan Saltık ‘’Kalan Müzik’’ imzasıyla yepyeni bir hediye sundu bizlere. Dedim ya, bizim Gamze yapacağını yaptı. Yaşar Kerala’nın imzasını taşıyan güzel bir Batı Makedonya türküsü ‘’Doldurduk Mangali’’ Gamze Matracı’nın sesiyle yeniden can buldu. Daha önceleri bir çok kez okunmuş olmasına rağmen bu sefer farklı bir havayla türkü içimizde yeşerdi. Gerek müzikal kalitesi gerek çekilen kliple türkü, son derece çağımıza uygun olup eskilerle yenileri birleştiren köprü görevini üstlendi. Aranje hususunda Ferdi Bilir’i kutlarken, görmekten içimin kıyıldığı Türkiye’de çekilen Rumeli – Balkan kliplerini sollayan Onay Çabar’a da ‘’Helal Olsun’’ diyorum. Gamze’nin bazı sahnelerde giydiği çiçekli kıyafete ‘’E adettendir Rumelili olanlar giyer’’ demek istiyorum çünkü bazen modaya ayak uydurmak lazım. Şaka bir tarafa bir Batı Makedonya türküsüdür ‘’Doldurduk Mangali’’. Eğlenceli bir düğün şarkısıdır. Özellikle kına gecelerinde ve defli (Rumeli ağzıyla daireli ) eğlencelerde bayanlar tarafından söylenir. Şarkı aslında erkek tarafındaki bayanlar tarafından okunsa bile kız tarafına da atfettirilebilir. Damadı yada gelini över tavrıyla eğlencelerde söylenerek kişiyi yüceltmeye çalışırlar. Damat evinde halalar teyzeler ve evdeki kızlar tarafından okunurken, gelin evinde kına gecelerinde ve bohça toplamalarda okunur. Mani düzermişçesine çok sesli okunduğu için ayrı bir havası vardır. Bir de Rumeli Türkçesinde okunuşu şarkının asıl orjinalliğini korumasını sağlar.
Dediğim gibi Batı Makedonya eseri olan ‘’Doldurduk Mangali’’ Gostivar türküsü olarak bilinir. Gamze’de en büyük hediyesini Gostivarlılara vererek Gostivar şivesinde halkulade bir tarzda bu özel eseri seslendirdi. Darısı diğer eserlerin başına demek istiyorum. Neden diyecek olurasanız, sağdan soldan internette tıklanacağız diye hoppidi hoppidi yapılan eserlere azıcık özenseler de kalıcı olsa diye bir eleştiri yapmam gerekiyor. Evet yıl 2018, bunun bende farkındayım. Kimseden üçyüz yıl önceki eserleri alıp orjinaliymiş gibi okumasını bekleyemem. Modernlik ekleyeceksin tabiki de özünden de koparmayacaksın arkadaş. Ondan sonra ben laf söylüyor oluyorum. ‘’Doldurduk Mangali’’ adlı türküyü Gamze’nin sesinden ben de dinliyorum, dedem de. O zaman neymiş efendim kalite şaşmıyormuş. 7’den 70’e hitap etmektir sanatın diğer adı. Gamze Matracı’dan ‘’Doldurduk Mangali’’ taze fırından çıkmış gevrek gibi lezzetli. Tavsiye ederim dinleyiniz. İçimizdeki türkülerden başka bir örnek sunana kadar iyi bayramlar efendim. Şeker tadında bayram geçirmeniz ümidiyle.