TİKA’dan Balkan ülkelerinin polisine eğitim

TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi” kapsamında Türkiye ve diğer ülkelerde 196 emniyet mensubuna eğitim programı düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi” çerçevesinde yılın ilk çeyreğinde Türkiye ve diğer ülkelerde 196 emniyet mensubuna eğitim programı yapıldı.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, projeyle dost ve kardeş ülkelerin emniyet teşkilatı mensuplarına yönelik ülke teşkilatlarının sahip oldukları tecrübelerin karşılıklı paylaşılması, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme ve iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi ve uygulamalı eğitimler veriliyor.

Ayrıca projeyle, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması, bölgesel güvenlik sorunlarına koordineli ve eş güdüm halinde mücadele anlayışının geliştirilmesi, Türkiye’nin güvenlik iş birliği içinde olduğu ülkelerdeki üst düzey polis yöneticileri ile uzmanlık gerektiren birimlerde Türk polislerince verilecek eğitimlerle polislik alanında yaşanan gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması amaçlanıyor.

Makedonya Emniyet Teşkilatı personeline yönelik stratejik insan kaynakları yönetimi, iş analizi ve iş tasarımı, insan kaynakları yönetimi, planlaması, personel tedarik süreçleri, personel seçme ve yerleştirme eğitim ve geliştirme, kurum içi ilişkiler gibi konuların yer aldığı “İnsan Kaynakları Yönetimi Kursu” Türkiye’de gerçekleştirildi.

Bosna-Hersek Emniyet Teşkilatına yönelik siber suç soruşturmaları ve uluslararası iş birliği, temel kavramlar ile temel internet bilgileri, internet üzerinde yapılan araştırma teknikleri, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının görev alanları, çocuk istismarı ve bilişim suçları alanlarının yer aldığı “Siber Suçlar Soruşturma Eğitimi Kursu” Bosna-Hersek’te verildi.

Karadağ Emniyet Teşkilatı personeline yönelik Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti hakkında genel bilgilendirme, temel özellikleri ve sebepleri, kullanılan yol ve yöntemler, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat, yönetim ve teknikler, risk analizi ve değerlendirmenin yer aldığı “Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Eğitimi Kursu” Türkiye’de düzenlendi.

Sırbistan Emniyet Teşkilatı personeline yönelik uyuşturucuların tanımlanması ve sınıflandırılması, uyuşturucu suç soruşturmaları, gizli soruşturmacı kullanımı, teknik takip, uyuşturucu suç soruşturulması iletişimin takip edilmesi ve durdurulması, fiziki takip, operasyon planlaması ve yönetimi, mülakat ve soruşturma teknikleri ve benzeri alanların yer aldığı “Uyuşturucu Suç Soruşturmaları Eğitimi Kursu” Sırbistan’da yapıldı.

Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında, 2018 eğitim programları çerçevesinde, Kırgızistan Devlet Başkanı başta olmak üzere üst düzey Kırgızistan yetkililerinin yakın koruma hizmetlerinde görevli polislere yönelik Kırgızistan’da korumanın amacı ve temel prensipleri, yaya ve araçlı koruma, bombalı saldırılara karşı harekat tarzı, araç tahliye, yakın koruma görevlisine yönelik atış uygulamaları gibi konuların yer aldığı “Önemli Kişileri Koruma Kursu” verildi.

Azerbaycan Emniyet Teşkilatı personeline yönelik teknik takip ve izleme tedbirlerinin geliştirilmesi, uygulamada geliştirilen yenilikler ile teknik cihazların kullanımı, iletişimin denetlenmesindeki mevzuat bilgisi, teknik takip ve benzeri alanların verildiği “Teknik Takip ve İzleme Temel Eğitimi Kursu” Azerbaycan’da düzenlendi.

Tunus Emniyet ve Jandarma Teşkilatı personeline yönelik polis temel atış eğitiminde teorik ve uygulamalı alanların gösterildiği tabanca ile atış teknikleri ve kullanımı, tabanca ve tüfekle çeşitli atış alanları gibi bölümlerin yer aldığı “Atış Eğitici Yetiştirme Kursu” Tunus’ta yapıldı.

Meksika Emniyet Teşkilatı personeline yönelik uluslararası polis iş birliğinin önemi, Interpol’ün amacı, yapısı, görev ve faaliyetleri, uluslararası haberleşme sistemleri ve veri tabanları, uluslararası kaçakçılık suçları, adli yardımlaşma, terör suçları, asayiş suçlarının da yer aldığı “Uluslararası Suçlarla Mücadele İşbirliği Kanalları Eğitimi Kursu” Türkiye’de verildi.

Özbekistan Emniyet Teşkilatı personeline yönelik ihtiyaçlar, kaygılar, beklentiler, deneyimsel öğrenme döngüsü, iletişim becerileri, ders anlatım teknikleri, bilgi yoklaması gibi konuların yer aldığı “Polis Eğiticilerinin Eğitimi Kursu” Özbekistan’da gerçekleştirildi.

Yemen güvenlik güçlerine yönelik operasyonel atış teknikleri, terör örgütleriyle mücadele, istihbarat, intihar saldırıları, analiz çalışmaları gibi konularda iki hafta süren uzmanlık eğitimi yapıldı.

Öte yandan, Kenya İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin akabinde Kenya Emniyet Teşkilatı personeline yönelik Türkiye tarafından hangi alanlarda eğitim iş birliğinin yapılacağının belirlenmesi amacıyla, ülkeye yönelik ihtiyaç analizi ziyareti düzenlendi. Ziyarette, Kenya makamlarınca önem arz edilen eğitimlerin gerçekleştirilmesi yönünde de gerekli çalışmalara başlanıldı.

 

 

Kaynak: AA

Read Previous

VMRO-DPMNE, Meclis’in isim anlaşması çalışmalarına katılmayacak

Read Next

Thaçi ve Vuçiç’in görüşeceği tarih belli oldu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *