Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF)’in öncülüğünde Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği ve Vizion-M Derneği ortaklığında Makedonya’da eğitim gören uluslararası öğrencilerin katkılarıyla “Uluslararası Öğrenci Buluşması” düzenlendi.
TİMEBALKAN
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF)’in öncülüğünde Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği ve Vizion-M Derneği ortaklığında Makedonya’da eğitim gören uluslararası öğrencilerin katkılarıyla kendi ülke ve kültürlerini tanıtmaya yönelik Makedonya’da “Dünya 5’ten büyüktür” mottosuyla “Uluslararası Öğrenci Buluşması” düzenlendi. Programa T.C. Üsküp Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Kübra İyiiş Akgün, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, Maarif Vakfı Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, , İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, UDEF Projeler Kordinatörü Muhammed Halid Durmuş, UDEF Başkan Yardımcısı Şeyma Üstün, Uluslararası Öğrenci Buluşması Kordinatörü Muhadin Limani, çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.
Programda konuşan İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, “Biz İHH’yı anlatırken İHH hep Bosna’da kuruldu diyoruz, Bosna’yla çalıştı ama oraya giderken ilk uğradığı yer Üsküp’tür. Bu coğrafyada başlamasına vesile olduğumuz bir çalışmanın ilk baştakinden daha uzun bir macerayla, burada büyük bir çalışmaza dönüşmesinden gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. UDEF’in ne yaptığını bugün aslında bize arkada sabırsızlıkla bekleyen kardeşlerimiz gösterecekler. Türkiye’de çok yabancı öğrenci vardı, o zaman isimleri yabancıydı, toplum içerisine karışmayan öğrencilerdi. İHH’da bir grup arkadaş dediler ki, onlar yabancı değiller, onlar bizlerin misafirleri, Türkiye’nin misafiri. Misafir gibi karşılayalım, misafir gibi ilgilenelim ve bizden birileri olarak da memleketlerine geri gönderelim dediler ve bu çalışma başladı. Bu çalışma İHH’nın içerisinde küçük bir odada, İHH çalışmalarında bir kazada kaybettiğimiz Burhanettin Güvercin kardeşimiz tarafından başlanan bir çalışmaydı.
Konuşmasının devamında İHH Genel Başkan Yardımcısı Oruç, “Eminim bu gibi iyilikleri başlatanlar açısından defterlerinin kapanmadığı çalışmalar ve onun da haberdar olduğu çalışmalar. Onu da hatılamış olduk. Onun başlattığı bu çalışma şimdi Üsküp’te, Balkanların merkezinde çok büyük bir çalışma olarak devam ediyor. Dün akşam Pakistan’da da çok güzel bir çalışma oldu. 41 Ülkede bu çalışma yapılıyor. Yabancı öğrenci dünyanın her yerinde, UDEF’in söylediği yabancı, misafir öğrenciye dönüştü ve herkes de bunu kullanır oldu. İnşallah bütün dünyada, dünyayı iyi etmek için, dünyayı yeniden adil bir dünya yapmak için çalışan bu tezgahlarda yetişen aklı dünyayı düzeltmenin dışında hiçbir şey olmayan gençler bu çatıların altında inşallah yetişiyor olacaklar. Buradan hem UDEF’e hem burada çalışmayı yürüten kadim dostlarımız Köprü Derneği’ne ve Vizion – M Derneği’ne 25 yıldır birlikte işler yaptığımız kardeşlerime teşşekür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.
Programda konuşan UDEF Kadın Kolları Başkanı Şeyma Üstün, “Bütün gençler bizim milletlerin geleceği, gençler geleceği inşa edecekler. Bu iyilik hareketinin temsilcileri olarak hepmizin el ele ve kol kola vererek bu gençlik çalışmalarına destek vermemizin bir mecburiyet, bir sorumluluk olduğunu ifade etmek istiyorum. Burada 3. defa bunun devam etmesi ve devam ediyor olması onların emekleriyle buraya gelindi. Herkese buradan teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Programda konuşan Köprü Derneği Başkan Yardımcısı Mehmed Arif, “Bu etkinlikleri düzenlerken amacımız uluslararası öğrencilerin tanışıp kaynaşması. Biz Yunus Emre’nin şu dizeleriyle hareket ediyoruz, ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım, sevelim sevilelim dünya kimse kalmaz.’ Yani bütün iyiliklerin başı tanışmaktan geçiyor. Bugün farklı etnik grupların kültürlerini, yemek alışkanlıklarını ve halk oyunlarını tanıma fırsatı bulacağız. Bu farklılıklar aslında bizim ayrışma aracımız olmamalı, birleşme, bütünleşme, tanışma ve kaynaşma aracımız olmalı. Biz buna inanıyoruz ve inşallah önümüzdeki dönemde de bu tip etkinlikleri daha üst seviyeye çıkartarak artırmayı düşünüyoruz. Bu vesileyle UDEF’e ve Vizion – M derneğine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Programda konuşan Vizion-M Derneği Genel Başkanı İsmail Berişa, “Bu program vesilesiyle ülkemizdeki farklı kültür ve geleneklerimizin nasıl birbirimizin yakınlaştırıcı unsur olduğunu anladık. Bu vesileyle UDEF’e bu girişiminden dolayı teşekkür ediyoruz. Umarım bu işbirliğimiz gelecekte de devam edecektir” dedi.
Öte yandan programın sonunda Türk, Boşnak ve Arnavut folklor grupları tarafından halk oyunları sergilendi. Program yöresel yemek ikramıyla son buldu.
One Comment
I like this web blog very much, Its a really nice spot to
read and obtain info.Raise your business