Bulgaristan, dünyada en hızlı büyüyen emlak pazarları arasında ilk 10’da

Danışmanlık hizmeti sunan Knight Frank Şirketi’nin verilerine göre Bulgaristan, 2017 yılının son üç ayında konut fiyatlarındaki artış bakımından dünyanın 59 konut pazarı arasında dokuzuncu sırada yer aldı.

Ancak şirket, Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2017 yılının üçüncü çeyreğine ait Bulgaristan için verilerini kullanmıştır. Eurostat’ın Ekim-Aralık 2017 dönemine ilişkin konut fiyat endeksi 7 Nisan’da açıklanacak.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nden (NSI) elde edilen verilerde 2017 yılının üçüncü çeyreğine ait ve Eurostat verileriyle çakışmaktadır. NSİ’nin son çeyreğine ilişkin konut fiyat endeksi 30 Mart’ta yayınlanacak.

Bulgaristan’da emlak fiyatlarının yıllık artış oranı bu dönemde yüzde 9’a ulaştı. İstatistiklere göre önceki çeyreğe kıyasla artış yüzde 2, 2 oldu. Bu bizi en hızlı büyüyen pazarların bulunduğu şirket sıralamasındaki “kırmızı” alanına yerleştirir.

Birinci sırada Global Property Guide çevrimiçi emlak portalı sıralamasında birkaç çeyrek boyunca en üst sırada yer alan, yıllık yüzde 15’lik bir artış, ancak çeyrekte yüzde 0,5’lik bir düşüş kaydeden İzlanda bulunuyor.

Sırasıyla yüzde 13, 7 ve yüzde 2, 6 artışlarla ikinci sırada Hong Kong, sırasıyla yüzde 12, 3 ve yüzde 1,6 artışlarla Çek Cumhuriyeti üçüncü sırada yer aldı.

İlk on ülke arasında daha İrlanda, Türkiye, Sırbistan, sıralamaya ilk kez danışmanlık şirketi tarafından dahil edilen Macaristan, Letonya ve onuncu yerde Kanada yer aldı.

Knight Frank Şirketi’ne göre Ukrayna, yıllık yüzde 5,1’lik fiyat düşüşü ve geçen yılın son çeyreğine ilişkin yüzde 1, 3’lük fiyat düşüşü ile dünyanın en zayıf emlak piyasasındaki konumunu sürdürüyor. Ukrayna’yı sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 1,6’lık düşüşle Peru izliyor.

Dünyadaki en zayıf emlak piyasaları arasında Rusya, Suudi Arabistan, Finlandiya, Polonya, İtalya, Brezilya, Yunanistan ve Norveç bulunmaktadır.

Knight Frank tarafından hesaplanan küresel konut fiyat endeksine göre 2017 yıl sonu itibariyle yüzde 4, 6 seviyesindedir. Bu demektir ki, önceki 2016’da kaydedilen yüzde 5,3 oranına kıyasla daha düşük seviyededir, ancak geçen yıl ortalama yüzde 3,7 oranındaki küresel ekonomik büyümeye kıyasla daha fazladır.

Şirketin gözlemlediği pazarların yüzde 85’inde bir dereceye kadar fiyat artışları kaydedildi.

Şirkete göre para politikası en yüksek seviyede risk oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada’da yükselen faiz oranları ve Avrupa’daki parasal genişlemenin kademeli olarak geri çekilmesi tüketici güvenini zedeliyor. Raporda, “Bu, ulusal para birimlerinin dolara bağlı olduğu pazarlar üzerinde bir baskı oluşturuyor ve ABD’de faiz oranlarında beklenen ek artışlar etkilerini kesinlikle ülke dışına yayacak” denildi.

Uzmanlar, Avrupa’nın en güçlü bölgesel emlak pazarı, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olan ülkelerin ise en zayıf emlak pazarı olduğunu söylüyor.

Kircaalihaber.com

Read Previous

Makedon STK’lerden Yunanistan’a soykırım suçlaması

Read Next

Zeytin Dalı Harekatı’nda 2940 terörist etkisiz hale getirildi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *