“FETÖ’nün faaliyetlerinin Makedonya’da sonlandırılmasını talep ediyoruz”

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Türkiye Başbakanı Binalı Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, “FETÖ’nün faaliyetlerinin Makedonya’da sonlandırılmasını talebini bir kez daha yineledik” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin, “Esasen Türkiye’nin bölgede yaptığı sadece kendi vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamak değil aynı zamanda bütün Avrupa Birliği’nin, Balkanlar’ın güvenliğini de sağlamaktan ibarettir. Eğer Türkiye buralara sahip olmasa hem mülteci kriziyle hem de terör dalgasıyla bütün Avrupa bu işten büyük bir bedel öder. Bunun ne yazık ki Avrupa Birliği tarafından yeterince görülmediğini, takdir edilmediğini de yaşamaktayız.” dedi.

Başbakan Yıldırım ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Çankaya Köşkü’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zaev’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, ziyaretin iki ülke arasında, kökleri geçmişe uzanan, kuvvetli bağlar ve kardeşlik duygularının önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki güçlü kardeşlik ve dostluk bağının en temel unsurlarından birinin Makedonya’da yaşayan soydaşlar olduğunu belirten Yıldırım, Zaev ve heyetiyle Türkiye-Makedonya ilişkilerini bütün yönleriyle ele aldıklarını, gelecekte yeni potansiyellerin harekete geçirilmesi, ilişkilerin her alanda güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.

Yıldırım, Türkiye ve Makedonya arasındaki mevcut ticaret hacminin iki ülke potansiyelini yansıtmadığının altını çizdiklerini aktararak, kısa süre içerisinde ticaret hacmini artırma konusunda mutabık kaldıklarını, bunu yaparken de ticaret dengesini sağlamayı önemsediklerini vurguladı.

Türk yatırımcıların Makedonya’daki yatırımlarının 1 milyar 300 milyon dolar seviyesine ulaştığını ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Yıldırım, Türk yatırımcıların ilgisinin artarak devam ettiğini, Başbakan Zaev’in Türk yatırımcıların önünü açacak çalışmalar konusunda kendilerine kapsamlı bilgi verdiğini kaydetti.

Mevkidaşı ile terörle mücadele ve Balkanlar’da iş birliğinin bütün bölge ülkelerinin katılımıyla daha da geliştirilmesi konularını kapsamlı bir şekilde ele aldıklarına işaret eden Yıldırım, “15 Temmuz darbe girişiminde Makedonya’nın ülkemize verdiği destekten dolayı kendilerine teşekkür ettik. Özellikle bu darbenin sorumlusu feto terör örgütünün faaliyetlerinin Makedonya’da sonlandırılması konusundaki talebimizi de bir kez daha yineledik.” dedi.

Başbakan Zaev’in, 21 Aralık’ta Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katıldığı, geniş katılımlı bir toplantıda “Türkiye’nin düşmanı bizim de düşmanımız” dediğini anımsatan Yıldırım, Zaev’in bu sözü söyleyerek FETÖ’ye karşı net tavrını ortaya koyduğunu ve bu kapsamda yapılan çalışmaları da takdir ettiklerini söyledi.

Yıldırım, “Bu feto terör örgütü sadece Türkiye’de darbe girişimine katılmış bir örgüt değil, küresel güçlerin kontrolünde, var olduğu ülkelerin bugün değilse yarın, yarın değilse orta vadede başına dert olacak, bela olacak bir örgüttür. Bu konuda da Sayın Başbakan ile bildiklerimizi paylaştık.” diye konuştu.

Eğitim ve kültür alanları ile birçok konuda iki ülkenin önemli iş birlikleri olduğunu anımsatan Yıldırım, bölgede TİKA’nın önemli faaliyetlerinin bulunduğunu, Yunus Emre Enstitüsü ile Makedonya Kültür Enstitüsünün çalışmaları olduğunu, bunların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağladığına işaret etti.

Yıldırım, Başbakan Zaev’e bölgesel konularda da kapsamlı bilgi aktarma fırsatı bulduğunu dile getirerek, “Özellikle Suriye, Irak alanında yaşanan ve Türkiye’nin bir süredir teröre karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu konusunda da kapsamlı bilgi verme fırsatım oldu. Esasen Türkiye’nin bölgede yaptığı sadece kendi vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamak değil aynı zamanda bütün Avrupa Birliği’nin, Balkanların güvenliğini de sağlamaktan ibarettir. Eğer Türkiye buralara sahip olmasa hem mülteci kriziyle hem de terör dalgasıyla bütün Avrupa bu işten büyük bir bedel öder. Bunun ne yazık ki Avrupa Birliği tarafından yeterince görülmediğini, takdir edilmediğini de yaşamaktayız, bu da ayrı bir tespit.” dedi.

“Ümit ederim Makedonya’yı bizim kadar bekletmezler”

Makedonya’nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesine önem verdiklerini, Makedonya’yı anayasal ismiyle tanıyan ve ilk büyükelçi ataması yapan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Yıldırım, “Dolayısıyla NATO ile entegrasyonu konusunda da desteğimiz bundan böyle devam edecektir. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyeliğini de destekliyoruz. Her ne kadar biz de Avrupa Birliği üyesi değilsek de ümit ederim Makedonya’yı bizim kadar bekletmezler. Kısa sürede Makedonya da Avrupa Birliği’ne üye olur. Bizim Avrupa Birliği üyeliğimiz sizinki kadar karışık değil, uzun yıllara yayılı, inişli-çıkışlı bir süreci var. Ümit ederim ki Avrupa Birliği gelecek vizyonunu en iyi şekilde belirler, Türkiye ile devam edecek mi, etmeyecek mi bu konuda sağlıklı bir karar verir ve bu şekilde de ilişkilerimiz daha iyi bir düzeye gelmiş olur.” diye konuştu.

Başbakan Zaev ve heyetine “Hoş geldiniz” diyen Yıldırım, “Burası sizin eviniz, öyle görmenizi istiyorum. Ümit ederim ki dün ve bugün gerçekleşen faaliyetler Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerin daha da ileri taşınması için önemli bir başlangıç olacaktır” ifadesini kullandı. Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Zaev, bu davetin dostluğu ve ilişkileri pekiştirmek için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini büyük bir nefretle en güçlü şekilde kınadıklarını vurgulayan Zaev, “Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik yollarla seçilen kurumlarını destekliyoruz.” dedi.

Zaev, Türkiye ve Makedonya’nın ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesini ele aldıklarını belirterek Türk şirketlerinin Makedonya’da yatırım yapmaya büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Makedonya’nın NATO üyeliği için verdiği destekten ötürü Türkiye’ye teşekkür eden Zaev, “Makedonya Cumhuriyeti’nde yatırımlar ve NATO üyelik süreci, stratejik amaçların gerçekleştirilmesi ve ülkemizin ekonomik gelişimi için çok önemlidir.” ifadesini kullandı.

Zaev, her iki ülkenin de çıkarları doğrultusunda enerji, tarım, sanayi, inşaat, altyapı, savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğini geliştirme arzusunda olduğunu belirterek “Dana ve kuzu eti satışında Bosna Hersek ve Sırbistan için ayrılan kotaların Makedonya için de açılmasını istedik.” diye konuştu.

Kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Zaev, “Makedonya’da yaşayan Türklerin kendi dillerini ve kültürlerini geliştirme hakkına sahip olduklarını belirtmek istiyorum. Makedonya’da farklılıkları birleştiren bu başarılı örnek bizim AB ve NATO’ya sunabileceğimiz değerlerden bazılarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk iş insanlarına Makedonya’ya gelerek ülkeyi tanıma ve yeni yatırım fırsatlarını değerlendirme çağrısı yapan Zaev, bunun her iki ülke vatandaşlarının çıkarına olacağını söyledi.

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorunu

Zaev, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununa ilişkin bir soruya, “Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sayın Başbakan Yıldırım ile Türkiye’deki resmi kurumlar Makedonya Cumhuriyeti’nin en büyük destekçileridir. Bu konuyu Sayın Başbakan ile konuştuk. Türkiye Cumhuriyeti her iki tarafa uygun olacak bir çözümü savunmakta ve desteklemektedir. NATO ve AB’ye uygun olacak çözüm bizim için de uygun olacaktır. En büyük dostlarımızdan alacağımız destekle çözüme ulaşmayı arzu ediyoruz çünkü maalesef Yunanistan bu sorunu bizimle 25 yıldır yürütmektedir.”

“FETÖ’ye karşı gerekli önlemleri alacağız”

FETÖ’nün Avrupa’ya geçişte Makedonya’yı transit ülke olarak kullanmaya devam ettiği ve bunun engellenmesi için Makedonya’nın bir adım atıp atmayacağı şeklindeki bir soruya Zaev, “Türkiye’yi FETÖ’ye karşı savaşında tam anlamıyla destek vermekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını ve tüm kurumları desteklemekteyiz. Bu konuda uluslararası sözleşmeleri de dikkate alacağız. Her ne önlem alacaksak, Türkiye’ye ve Türk vatandaşlarına Makedonya’nın gerçek ve samimi dostları olduğunu ispat etmek istiyoruz. Bu konuda gerekli önlemleri alacağız. Çünkü hem Makedonya vatandaşlarının çıkarı, hem bu büyük dostluğun geliştirilmesi açısından bunu yapmak zorundayız.” dedi.

 

 

Kaynak: AA

 

 

 

Read Previous

Makedonya vatandaşı Türkiye’de kenevirle yakalandı

Read Next

Arnavutluk Donanmasına Türkiye’den Destek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *