Kocaeli’de “Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi” başladı

16 Ocak Basın Onur Günü vesilesiyle 15-17 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi” başladı.

16 Ocak Basın Onur Günü vesilesiyle Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve Kocaeli Üniversitesi tarafından 15-17 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi” Luxor Garden Hotel’de başladı. Türk Dünyası Belgesel Filmi gösterimiyle başlayan etkinlik, Milli Mücadele Döneminde Anadolu Basını adlı panelle devam etti. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda gazeteciliğin sorunlarının ele alınmasının yanı sıra, gazeteciliğin ülkemizdeki gelişimi, Anadolu’da gazeteciliğin gelişimi gibi konular ele alındı. Panelin moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emek Akca yaptı.

 

ZİRVEYE GENİŞ KATILIM

Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi’ne Balkan ülkelerinden katılımcıların yanı sıra Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emek Akca, NTV Yunanistan Temsilcisi Stelyo Berberakis, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Bünyamin Ayhan, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Prof. Dr. Suat Gezgin, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Kemal Yakut, cemiyet başkanları, öğrenciler, gazeteciler ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

 

“ÜLKE TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, “16 Ocak Basın Onur Günü bizim için, ülke tarihi için çok önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk ve tek basın toplantısını İzmit’te yapmıştır. Biz bu tarihi yıllardır basın onur günü olarak kutluyoruz. Bu sene etkinliklerimizin kapsamını genişlettik. Programımıza bir 8 ülkeden katılımcı geldi, üniversitelerimizden birçok değerli akademisyenlerimiz geldi. Meslekten birçok arkadaşımız da aramızda. Çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çalıştayımız hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 

“MUSTAFA KEMAL BASININ ÖNEMİNİ BİLİYORDU”

KOGACE Başkanı Çetin Gürol’un ardından söz alan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Akca, “16 Ocak tarihimiz açısında çok önemli. Bu yıl da uluslararası boyutta bir program gerçekleştiriliyor. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 16 Ocak Mustafa Kemal’in Milli mücadeleyi destekleyen gazetecilerle yaptığı bir basın toplantısının tarihidir. Bu cumhuriyet tarihi açısından büyük önem taşır. Atatürk, bu toplantıda basının nasıl büyük bir role sahip olduğunu gösterir. Mustafa Kemal basının öneminin farkındaydı” diye konuştu.

 

“ATATÜRK İLETİŞİM ALANINDA MÜMTAZ BİR İNSAN”

Akca’nın ardından panelde konuşan Prof. Dr. Korkmaz alemdar, “Türkiye’yi kuran insan Gazi Mustafa Kemal Atatürk iletişim alanında da çok mümtaz bir insan. Atatürk, çağdaş anlamda hakla ilişkilerin en önemli uygulayıcısıdır. 1930’lu yıllardan itibaren ABD’de halkla ilişkiler ortaya çıkmıştır. Biz bunların farkına daha önce farkına vardır ve örneklerini yaşadık. Bunları zaman içerisinde hatırlamıyor olabiliriz. Ama bu toplantı geçmişte yaşadıklarımızın günümüze nasıl uyarlanması gerektiğini anlamamıza katkı sunacaktır. İnsan toplumlarının devleti yarattığı tarihten bugüne kadar bütün toplumlarda iletişim süreci denetim altındadır. İletişim siyasal iktidarın uzaklaştığı bir alan değildir. İnsan yönetiminde iletişim en önemli süreçlerden birisidir” dedi.

 

İLETİŞİM POLİTİKALARINI ANLATTI

Mustafa Kemal’in uyguladığı iletişim politikalarını anlatan Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, “Bugün iletişim fakültesi mezununa ihtiyaç var mı bu tartışılıyor. Gazetecilik için en kötü durum belirsizliktir, keyfiliktir. 1938’de Türk Basın Birliği yasası çıkmıştır. Gazetecilik bu tarihte avukatlık, hekimlik gibi meslek haline getirilmiştir. Bu mesleğe giriş çıkışı kontrol edecek bir örgütlenme yapısı vardır. Bu yasa 1946’da yok oldu” değerlendirmesinde bulundu.  Alemdar, ardından etkinliği gerçekleştiren Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı. Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın ardından kürsüye gelen Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Yakut gazeteciliğin Anadolu’daki gelişimini anlattı.

 

“ATATÜRK HER İLDE GAZETE ÇIKARTTI”

Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Yakut’un ardından söz alan Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Bünyamin Ayhan, “Atatürk Milli Mücadeleyi başlattıktan sonra gittiği her il bir gazete çıkarmaya başlıyor. Özellikle Sivas’ta çıkardığı İrade-i Milliye önemlidir. Özellikle milli kavramı üzerine vurgu yapılıyor. Erzurum’da da “Albayrak” adlı gazete çıkartıyor Atatürk. Mustafa Kemal’in gazeteciliği olan asıl ilgisi Ankara’ya gelince yoğunlaşıyor. Burada Hakimiyeti Milliye’yi çıkartıyor” bilgilerini verdi.

 

 

Kaynak: bizimyaka.com

Read Previous

Dillerin Kullanımı Yasası Cumhurbaşkanı İvanov’da

Read Next

Kapıkule’de tır kuyruğu

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *