21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Türk öğretmenler, öğrenciler ve MATÜSİTEB heyetini Cumhurbaşkanlığı rezidansında kabul etti.
Hakan ALİ / TIMEBALKAN
Makedonya’daki Türk eğitiminin 21 Aralık 1944’te başladığını hatırlatan İvanov, etnik kökene, dine ve dile bakılmaksızın ülkenin tüm vatandaşlarına eşit koşullar getirileceğini de sözlerine ekledi.
İvanov, Makedonya’nın Mustafa Kemal Atatürk, Fethi Okyar, Jahja Kemal, Cedi Osman ve Abdulhakim Hikmet Doğan gibi pek çok tanınmış figürün doğduğu yer olduğunu ve bu gerçeğe ve kültürel mozaikten gurur duyduğunu söyledi. Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluğa da vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı İvanov, “Bağımsızlığımızdan bu yana, bozuklaşma, terk etme ve ambargo gibi ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldık. Ancak halkın dediği gibi iyi dost, kötü günde belli olur. Türkiye, Makedonya’nın bağımsızlığını tanıyarak ve Avrupa-Atlantik yolunda desteğini göstererek bizlerin dostu olduğunu gösterdi.” şeklinde konuştu.
İvanov, İki ülkenin birbirlerini destekleyerek daha da güçleneceğini de sözlerine ekledi.
21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı, 2007 yılında kanuni hale gelen ve artık Makedonya Türklerinin resmi bir milli bayramı olarak ve bu yıl 11.sinin kutlandığını belirten MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “Aslında Makedonya Türklerinin en önemli varlığının göstergesi ve ıspatıdır. Bu vesileyle her yıl olduğu gibi yine MATÜSİTEB olarak kutlamalar çerçevesinde, aslında bir kaç yıl önce başlayan gelenekle Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gyorge İvanov’un kabulü ve bu noktada Makedonya Türklerinin bayramını tebrik etmesi ve kendi açısından özellikle Makedonya Türklerinin bu bayramı ile birlikte Makedonya-Türkiye ilişkilerinde ne kadar önemli olduğunu gösteren ve ayrıca Makedonya’nın farklı bir çok kültürünü, yapısını yansıtmak adına bizim için önemli bir kabuldü.” vurgusunu yaptı.
Genel Başkan Emin, “Bu bayramla birlikte Makedonya Türkleri geleceğe yönelik en azından yeni nesiller anlamında daha iyi adımlar atmaya vesile olacaktır. Tabi, çözülmesi gereken bir sürü sıkıntılar var Türkçe Eğitimi alanında ama bizler için en önemli olan Makedonya Türklerinin bu yıl 10. yılına geldik. Makedonya Türkleri olarak bundan sonra asimile olmadan fakat Makedonya vatandaşlığı entegrasyonuna katılmak ve bundan sonra kendi kültürümüzü, kendi dilimizi, kendi geleneğimizi daha canlı, daha gür bir şekilde pekiştirerek yeni nesillere taşımak olacaktır.” ifadelerini kullandı.