Şiddet

Şiddet, güç ve baskı uygulayarak saldırgan davranışlar sergileyerek insanları bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bir davranıştır. Kişinin, fiziksel cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanır ve sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet, özel veya kamusal alanda meydana gelebilir.

Günlük yaşamda ne kadar şiddete maruz kalıyoruz, evde, sokakta, okulda televizyonda, sinemada ve tiyatroda bilinçaltımızda şiddetin normalleştirmek hatta aklımıza gelmediği ve bizim farkına bile varamayacağımız bir durumda şiddete maruz kalabiliyoruz. Yapılan her türlü şiddetin izleri kolay silinmez ve hatta ruhta meydana gelen yıpranma hayat boyu etkisi olur.

Şiddet, toplumsal bir sorunudur maalesef ülkemizde ve tüm dünyada şiddet her geçen gün artığını görmekteyiz. Bu burumda şiddeti önlemek için devlet büyükleri ve sivil toplum kuruluşları sosyal sorumluluk projeleri yaparak toplum daha duyarlı olmalarını sağlayabilir. Şiddet, genelde bir döngü halinde gerçekleşmektedir ve bu yüzden yapılan şiddet sonrası şiddetin tekrarlanmaması için önlem alınarak gerekir. Şiddetin türlerine bakacak olursak; Fiziksel Şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet oluşturmaktadır.

Fiziksel Şiddet: Doğrudan temasla, bir eşya, bir araç ile, bir hayvan ile, ya da fiziksel üstünlüğün kullanılması ile, korkutucu, tehdit edici bir beden dili, yüksek ses tonu ve mimiklerle sergilenen her tür tutum ve davranış fiziksel şiddettir. Tokat, yumruk, tekme, itme, sertçe tutup sarsma, bağırma, sıkıştırma, bir yere kilitleme, tehlikeli bir yerde yalnız bırakma, korktuğu bir şeyle baş başa bırakma… Yaralayıcı, kesici, delici bir alet ya da silahla tehdit ederek zarar vermek en yaygın fiziksel şiddet örnekleri arasındadır. Ve maalesef en masum olan kadınlara, çocuklara, yaşlılara fiziksel şiddet maruz kalabiliyor.

Psikolojik şiddet: Sistematik kızgınlık, öfke ve nefret göstermek, yetersizlik hissettirmek, suçluluk hissettirmek, belirsizlik yaratmak, aşağılamak, alay etmek, sürekli eleştirmek, başkalarının yanında küçük düşürmek, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak, zayıf noktalarını ve korkularını aleyhine kullanarak tehdit etmek ve korkutmak, onun sevdiği bir şeye ya da onun için değerli olan bir şeye zarar vermek psikolojik şiddetin en yaygın örneklerindendir. Pasif ve dolaylı bir saldırganlık kullanarak cezalandırmak ve kötü hissettirmek amacını güden tutum ve davranışlar da psikolojik şiddet tanımına girer; küsmek, konuşmamak, surat asmak, terk etmek, terk etmekle tehdit etmek ve aldatmak bunun örneklerinden bazılarıdır.

Cinsel şiddet: Kişinin rızası dışında ve kişiyi rahatsız edici her tür cinsel tutum, yaklaşım ve temas cinsel şiddettir. Bir cinsiyeti, cinsel tercihi aşağılayacak, küçük düşürecek, küçümseyecek biçimde ve içerikte konuşmak da bir cinsel şiddettir; en uç noktada tecavüz, istemediği zamanda ve istemediği şekilde dokunmak, cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği cinsel şiddet örnekleridir.

Ekonomik şiddet: Paranın, bir güç, kontrol, aşağılama ve cezalandırma aracı olarak kullanıldığı şiddet türüdür. Kişinin çalışmasına ve para kazanmasına izin vermemek, çalıştığında yükselmesine izin vermemek, çalışma hayatını bilerek sabote edici şeyler yapmak, para biriktirmesine engel olmak ekonomik şiddetin bir boyutunu oluştururken; diğer boyutunu ise, kişiyi parasız bırakmak ya da çok küçük bir miktar para bırakarak bununla evin ihtiyaçlarını karşılamasını beklemek, zorla kredi çektirmek, zorla kefil yapmak gibi örnekler oluşturur. İş ve çalışma hayatı açısından bakıldığında ise, çalışanın maaşını zamanında vermemek ya da parça parça vermek, hak ettiği zammı veya terfii vermemek de ekonomik şiddet tanımı kapsamında.

Şiddeti Nasıl Önleyebiliriz? Şiddeti körükleyen durum elbette, şiddet şiddeti beslemesinden kaynaklanır. Toplumsal değer yargıları ve yaşam biçimi şiddeti prestij sağlayan ve olumlu bir özellik olarak sunarsa, o gruptaki kişilerin şiddete başvurması “normal” olarak kabul edilir. Ör: Aile babası çalıştığı yerde ya da ekonomik şiddetinden dolayı ilk olarak eşine fiziksel şiddeti uygular, kocasına gösteremediği tepkiyi çocuklarından çıkarır, çocuklar da fiziksel ve psikolojik şiddetin olduğu yerde büyüdükleri için arkadaş çevresine ya da oynadıkları oyunlarda tepkisini gösterirler. Hata atalarımızdan kalan deyimlerde var bunları: “Dayak cennetten çıkmıştır” “Yılanın başını küçükken ezeceksin?” kızını dövmeyen dizini döve” Aslında bu sözler Yanlış bir değer yargısı olduğunu söyleyebiliriz.

Şiddetin olmamasının en büyük ilacı sevgi ve geleceğe yetiştireceğimiz nesillerden kaynaklanır. Şiddete maruz kalan yakınınız ya da tanımadığınız birini gördüğünüzde ilk yapmanız gereken şey o ortamdan kurtarıp polise haber vermek ve hatta şiddet mağdurunun(mağdurenin).her konuda yardımcı.

Read Previous

Kosova Meclis Başkanı Veseli, Zaev’i kabul etti

Read Next

TİKA’dan Kalkandelen Kız Medresesi’ne ekipman desteği

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *