Makedonya’da tarımsal yetiştiriciliğin geliştirilmesi için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destek amaçlı faaliyetlerine devam ediyor.
Tarık EMİN / TIMEBALKAN
Bugün TİKA, “Güney Doğu Makedonya Valandova, Doyran ve Demir Kapı Bölgelerinde Nar Meyvesi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” içi fidan teslim töreni ve “Doğu Makedonya Çiftçilerine Tarımsal Makine Desteği” makine teslim töreni gerçekleştirdi.
Doğu Makedonya çiftçilerine tarımsal makine desteği üzerine TİKA şu açıklamalarda bulundu:
“Ekonomik açıdan ağır şartların hakim olduğu Makedonya’nın kırsal bölgelerinde, ekonominin canlanmasına vesile olacak projeler geliştirilerek bölgede kalkınmanın sağlanması hedeflenmektedir. Bu çerçevede TİKA tarafından, bölge çiftçilerini bir araya getirerek iletişimin sağlanabilmesi, çiftçilerin konusunda uzman ekipler tarafından eğitilebilmeleri, rekabet güçlerinin artırılabilmesi ve bu potansiyelin ekonomiye kazandırılabilmesi ile sağlıklı ve kaliteli gıda üretiminin sağlanabilmesi için bölgesel projeler geliştirmekte ve uygulanmaktadır.
Bilindiği üzere, 2014 ve 2016 yıllarında TİKA tarafından desteklenen “Doğu Makedonya’da Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, kırsal alanlarda yaşayan dar gelirli aileler için alternatif geçim kaynağı oluşturarak, toplam 110 ailenin hayat standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla çevre ve iklim koşullarına uygun, verimi yüksek farklı çeşitlerde (çeviz, kiraz, erik, badem) fidan desteği sağlanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Daha önce küçük çapta (aile içi) ve bilinçsizce yapılan meyve yetiştiriciliği, verilen fidan ve uzman desteği ile daha profesyonel şekilde icra edilmeye başlanılmış olup, yıllık meyve üretimi artmış ve 2016 yılında tek meyve hasadı ile aile başı ortalama 1.500 Avro ek gelir elde edilmiştir. Meyve fidanlarının çeşidine bağlı olarak, ekiminden en az dört yıl sonra tam randımanlı, ticari gelir getiren hasat alınmaya başlanılması ile projeden destek alan aile işletmelerinin daha yüksek gelir elde etmeleri öngörülmektedir.
Bahse konu projenin devamı niteliğinde, Doğu Makedonya’nın İştip, Radoviş, Konçe, Gradsko, Valandova, Doyran ve Demir Kapı bölgelerinde üretim alanlarının artırılması, üretim teknolojisinin geliştirilmesi için geçimlerini tarım sektöründen sağlayan 200 çiftçi ailenin ortak kullanacağı 20 adet toprak mikseri – freze ve 20 adet ilaç püskürtme makinesi TİKA tarafından hibe edildi.”
Bugünkü faaliyetin devamında TİKA, Doğu Makedonya’da meyveciliğin geliştirilmesi projesi üzerine şu ifadelere yer verildi:
“Makedonya’nın güney doğusunda yer alan ve ılıman (Akdeniz) iklime sahip Valandova, Doyran ve Demir Kapıda Türkiye menşeli Hicaz Narı yetiştiriciliği için gerekli şartların mevcudiyetinden hareketle, geleneksel nar yetiştiriciliği yerine, istikrar ve ekonomik refah getirebilecek bilimsel ve modern tekniklere dayalı kaliteli ve verimli üretime geçişin sağlanması hedeflenmektedir. Proje ile tütün dışında yeni üretim alanlarına geçişin sağlanması, işsizliğin azaltılması ve bölgede yaşayan ailelerin daha yüksek yaşam standartlarına ulaşmaları sağlanacaktır.
Proje kapsamında, Türkiye’ye özgü Hicaz türü Nar fidanlarının dikimi için çevre ve iklim koşullarının uygun olduğu bölgelerden tespit edilen toplam 50 çiftçi aileye 120’şer fidan olmak üzere toplam 6.000 Hicaz türü nar fidanı hibesi ve fidan yetiştiriciliği (budama ve bakım eğitimi) ile ilgili uzman desteğinin verildi.”