Makedonya Türk Edebiyatı’nın mihenk taşlarından olan Köprü Dergisi’nin 61. Sayısı çıktı.
“Hayat mücizelerle doludur derler ya hani, oysa hayatın ta kendisi mücize değil mi, doğum ve ölüm sırlarla dolu bir mucize adeta” diye başlayan bu sayı için “acımız, sevincimiz, umutlarımız hepsi bu sayının içinde” değerlendirmesinde bulunuyor Köprü Dergisi yayın kurulu.
Derginin bu sayısında edebiyata, tarihe, şiire, duyguya velhasıl kelam “Köprü”ye ulaşmanız mümkün. “İfaden Muhabbetle Alınır”la içimize doğru yolculuk yaparken, “Sarı Konak” ile Üsküp’ten İstanbul’a göç yoluna koyuluyoruz. Hemen akabinde “Tohumu Toprağında Yeşersin Diye Koruyanların Hikâyesi”nde adını çok duyduğumuz ama bilgimizin yüzeysel olmaktan çıkmadığı Fettah Efendi’yle tanışıyoruz. “Işıldayan Zirveler”le edebiyata tırmanıyor, “O Kız Ben Ölünce Aklımdan Çıkar”la ise aylardır devam eden göçmenleri “sayı olmanın” dışına çıkarıyoruz. Göçmenlerin acılarıyla çığlıklar atmaya başlayan yüreğimizi birkaç şiirle dinginleştiriyoruz…
Sonra “Kaybolmayan Değerlerimiz” diyor ve Yelen Kapan Camii’ne ziyarete gidiyoruz. Huzurla dolup döndüğümüzde birilerinin bir derdi olduğunu öğreniyor ve Köprü Derneği’nin “dertlerini” başkanından dinliyoruz. Dertlere dermanı yine şiirlerde buluyoruz…
Ardından “Doğu Makedonya İştip Yöresinin Yörük Masallarında Formel Unsurlar” isimli makaleye yer veriyor, Sesler dergisiyle nostaljiyi yaşıyoruz. Geldik en heyecanlı yere, gençlerin her türlü yazılarını yayınladığı bölüme. Diğer bir deyişle Makedonya Türk Edebiyatı’nın geleceğine / mutfağına. Dergi Taner Güçlütürk’ün “Dilime Yaslar Yakışmaz” adli şiir kitabının tanıtımı, kültür haberleri ve kulağa küpe özlü sözlerle sona eriyor…
Köprü Dergisi’nin en önemli özelliğinin “özgün” olması olduğunu söyleyen Köprü Dergisi editörü Mehmed Arif, “Çok zorlanmadan Türkiye ve Dünya çapında ünlü yazar ve şairlerin eserlerinden oluşan bir dergi çıkarabiliriz, fakat bizim amacımız özellikle Makedonya ve Balkan kökenli yazarlardan çıkan yazılarla bir dergi çıkarmak. Biz aynı zamanda gençleri de çok önemsiyoruz. Gençlerin deneme, şiir, hikaye ve her türlü yazılarını bekliyoruz” dedi.
TİME BALKAN