Türkiye mezunları İstanbul’da buluşacak

Yurt dışından gelerek üniversite öğrenimini Türkiye’de tamamlayan mezunlar, 25 Kasım’da İstanbul’da buluşacak. Türkiye’de okuyan ve ülkelerinde önemli görevler alan mezunlar arasında bakanlar, diplomatlar, doktorlar, akademisyenler bulunuyor.

Dünyanın birçok ülkesinden gelerek Türkiye’de eğitim gören, daha sonra ülkelerine dönerek kendi insanlarına hizmet veren Türkiye mezunları, 25 Kasım’da İstanbul’da buluşacak.

Yurt dışından gelerek Türkiye Bursları ile eğitim gören ve ülkelerinde önemli görevler alan Türkiye mezunları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) düzenlediği “Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması” programıyla İstanbul’da bir araya gelecek.

Türkiye’nin 1992’de “Büyük Öğrenci Projesi” olarak başlattığı, YTB koordinesinde 2012’den itibaren “Türkiye Bursları” olarak devam eden uluslararası öğrenci projesi sayesinde eğitim görenler, ülkelerine döndükten sonra Türkiye ile ülkeleri arasında dostluk köprüleri kurdu.

İstanbul’da yapılacak mezun buluşması ile kendi ülkesinde kariyerine devam eden mezunların Türkiye ortak paydasında bir araya gelmesi, kendi aralarında kaynaşması, birbirine destek olması ve ikili ilişkileri geliştirmesi hedefleniyor.

Eğitimin yanı sıra kültür, kamu diplomasisi ve ekonomiyi de barındıran çok boyutlu proje olan uluslararası öğrenci projesi ile okuyan “Türkiye Mezunları”nın, 160 ülkede 150 bine yakın üyesi bulunuyor.

Türkiye’de okudular, ülkelerinde kariyer yaptılar

Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul’da yapılacak mezun buluşmasına, 107 ülkeden yaklaşık bin mezun katılacak.

Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerine dönen mezunlar arasında eski Libya Başbakanı Muhammed El Manguş, Türkiye’nin sağladığı burs imkanıyla öğrenim gördükten sonra Ürdün’de beş dönem bakanlık ve bir dönem de belediye başkanlığı yapan milletvekili Abdurrezzak Tabişat, 1993-1997 arasında üniversite öğrenimini İstanbul’da gören ve bugün ülkesinde “Ras” Şehir Müzesi’nin müdürü olan Fuad Bacicanin, Türkiye’de 1992-1998 yılları arasında eğitim gördükten sonra Bosna Hersek’teki bir Türk şirketinin genel müdürü olan Esad Bazdar, Karadağ İslam Birliği Başmüftüsü Rıfat Feyziç gibi isimler yer alıyor.

Türkiye Bursları kapsamında geldiği İstanbul’da aldığı akademik eğitimin ardından Sudanlı ilk kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Vehib İbrahim, Kosova Dışişleri Bakanlığında Ekonomi Diplomasisi Müdürü Güner Üreya, Tunus Susa Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi Müdür Yardımcısı Muaz Feki, Gazi Üniversitesinde yüksek lisans yapan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Mustafa Jaber, Moğolistan Ulusal Kanalı (MNB) Genel Direktörü Gandiinma Rentsendorj da mezunlardan birkaçı.

Mezun buluşmaları

YTB’nin bu yıl başlattığı Türkiye Mezunları programları çerçevesinde 50 ülkede buluşma düzenlenerek, mezunlarla irtibatların kuvvetlendirilmesi ve küresel bir mezun ağı oluşturulması hedefleniyor. Bugüne kadar 26 ülkede düzenlenen 36 buluşmada mezunlarla yeniden irtibat kurularak, küresel barış, istikrar ve kalkınma için atılabilecek ortak adımlar ele alındı.

Mezunların ülkeleriyle siyasi, kültürel, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla irtibatta kalmak amacıyla bu yıl 40 ülkede mezun derneklerinin kurulması öngörülüyor. Ekim ayında, 17 ülkede dernek kurulması için resmi süreç başlatıldı.

Türkiye Bursları

Türkiye’nin dünyada “eğitim merkezi” kabul edilmesi amacıyla verilen Türkiye Bursları, yabancı öğrencilerin Türkiye’de kamu kaynaklı yüksek öğretim bursuyla eğitim almalarına olanak sağlıyor.

Türkiye’de akademik eğitim imkanı sunan ve başvuranların sayısı kayda değer oranda artan burslara 2011’de 8 bin öğrenci başvuru yaparken Türkiye Bursları markasının YTB tarafından oluşturulmasının ardından Türkiye’de eğitim almak isteyenlerin sayısı giderek arttı. Burslara 2013’te 165 ülkeden 55 bin 181 kişi müracaat etti. Bu sayı, yeni akademik yıl itibarıyla 163 ülkeden 106 bin 550’ye ulaştı.

Türkiye’de 16 bin 817 yabancı öğrenci burslu olarak akademik eğitim alıyor. Burslar dışında kendi imkanıyla Türkiye’de okuyan öğrencilerle bu sayı, 100 bini aşıyor. 2016’da bin 425 Suriyeliye de YTB’nin bursları ile Türkiye’de yüksek öğrenim imkanı verildi.

Yüksek öğrenim alanında bu yıl da dünyanın hemen her ülkesinden başvuru alan Türkiye, son eğitim döneminde ise 7 bin 500 öğrenciyi mezun etti.

Dünyanın 100 noktasında mülakatla seçiliyorlar

Yalnızca yabancı ülke vatandaşlarının yararlanabildiği Türkiye Bursları’na her yıl belirli dönemde internet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Sisteme gerekli belgeleri giren ve ilk değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, dünyada yaklaşık 100 noktada mülakatlara davet ediliyor.

Akademisyenler ve YTB uzman personeli tarafından yapılan mülakatlarda başarılı olan adaylar, burs almaya hak kazanıyor. Türkiye’ye gelen adaylar, ilk yıl aldıkları dil kursuyla Türkçe öğrendikten sonra yaptıkları tercihler doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.

Lisans, yüksek lisans, doktora ve bilimsel araştırma yapanlara verilen Türkiye Bursları’na, öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçları ile aylık cep harçlıkları da dahil.

Burs alanların Türkiye’de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri de ödeniyor.

Öğrencilerin Türkiye’ye ilk geliş biletleri ile mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş biletleri de YTB tarafından karşılanıyor.

Türkiye Bursları ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görerek ülkelerine dönen mezunlar arasındaki iletişim ise “mezun buluşmaları” programlarıyla geliştiriliyor.

Gönül elçileri olarak ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kuran “Türkiye Mezunları”nın, 160 ülkede 150 bine yakın üyesi bulunuyor.

 

 

AA

Read Previous

Alman havalimanlarına Yunan polisi yerleştirilecek

Read Next

YEE yurt dışında merkez açma çalışmalarına hız verdi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *