Balkanların en eski yerleşim yerlerinden Podgoritsa’nın Osmanlı Saat Kulesi TİKA tarafından restore edildi.
Karadağ’ın Başkenti Podgoritsa, Balkanların en eski yerleşim yeridir. Osmanlı döneminde Podgoritsa bölgesinde vali unvanıyla devleti yöneten Haci Mehmed Paşa Osmanagiç, 17. yüzyılın son dönemlerinde Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da hayrat olarak Saat Kulesini, Okul ve Osmanagiç camii adında bir cami inşa ettirmiştir.
20. yüzyılın ortalarına kadar Podgoritsa’daki en yüksek yapı olarak bilinen ve şehrin simgesi olarak gösterilen tarih boyunca olduğu gibi bugün de insanların buluşma yeri olan 20 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi TİKA tarafından restore edilerek yeniden eski ihtişamına kavuştu. Tamamen taştan yapılan dört kenarı, üst kısmında dört penceresi bulunan Saat Kulesi, kentte, ayakta kalmayı başaran nadir Osmanlı tarihi eserlerinden birisidir.
Mehmed Paşa Osmanagiç’in torunu Beçir Beg Osmanagiç’in ismini taşıyan Saat Kulesi Meydanının çevre düzenlemesini de yapan TİKA, Saat Kulesi Beçir Beg Osmanagiç meydanını da restore ederek, Karadağlıların tarihsel doku ve zenginliklerini ifade eden bu eserler etrafında yeniden buluşmasına önemli katkı sağladı.
Özellikle saatçiliğe merakı olan Sultan II.Abdulhamid’in yakın dostu 19.yüzyılın sonlarındaki Karadağ Kralı Nikola zamanında Müslümanların temsilcisi özelliğine sahip Beçir Beg Osmanagiç ismini taşıyan Meydan, artık yeni görünüşü ile kendisini yeni nesillere tanıtacak.
Osmanagiç Camii avlusunda medfun Hacı Mehmed Paşa Osmanagiç’in inşa ettirdiği Osmanagiç Camii de TİKA tarafından da restore edilerek korunmuştu.
Arnavutluk Jirocastra Kenti Osmanlı Saat Kulesi Restorasyon Çalışmaları Tamamlanmak Üzere
TİKA tarafından restorasyonuna başlanılan, Osmanlı döneminde namaz vakitlerinin hesaplanması amacıyla, Jirocastra Kalesi’nin bir parçası olarak inşaa edildiği bilinen ancak ayakta kalmak için günümüze kadar direnen Arnavutluk’un Jirocastra Kentindeki Osmanlı Saat Kulesi, önümüzdeki günlerde yeniden ayağa kalkacak.
Balkanların İlk Saat Kulesi Örneklerinden Üsküp Saat Kulesi‘nin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
TİKA, Üsküp Sultan Murad Külliyesinin bir parçası olan, 16.yüzyıl Osmanlı Dönemi eserlerinden ve Balkanlar’da inşa edilen saat kulelerinin ilk örneği özelliğindeki Üsküp Saat Kulesini’de restore etmeye başladı.
TİKA Üsküp Sultan Murad Camii ve Külliyesinin restorasyonunu da Saat Kulesi ile birlikte eş zamanlı olarak yapıyor.
Tarih boyunca, sınırlarımız içinde ve dışında yapılan kule tipi yapılar otoritenin ve gücün simgesi olmuş, toplumlara güven vermiştir. Dönem şairlerinin ifadesi ile saat kuleleri şöyle tanımlanmaktadır.
Bir Muazzam Eserdir ki, Misli Yok, Naziri Yok,
Zahiren Saat Çalar, Manen Hükümet Seslenir.
Kaynak: TİKA