Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ve Kosova Dışişleri Bakanı Begjet Pacolli ortak basın toplantısı düzenledi.
Ortak basın toplantısında konuşan Nikola Dimitrov, Kosova’nın üyelik hedefi ile ilgili Makedonya’nın UNESCO üyesi olması kararı, bunu Kosova’nın Sırbistan’a olan ilgisine, aynı zamanda Arnavut topluluğunun çıkarlarını da içeren kişisel menfaatlere uygun hale getireceğini ifade etti.
Dimitrov, “Makedonya bu konuyu olağanüstü bir dikkatle ele alıyor çünkü aynı tarafta olmalarını istediğimiz iki komşumuzu birbirinden ayıran meseledir. Bu süreçte kilit rol oynamayacağız ve bu konu gündeme geldiğinde Kosova ve Sırbistan dostlarımızın göz önüne alacağız ve Arnavut vatandaşlarımızın çıkarlarını da içeren Makedonya Cumhuriyeti’nin çıkarlarına uygun olarak bir karar vereceğiz.” dedi.
Ayrıca Dimitrov, tüm Balkan ülkelerinin en hassas konularda bile taraf bulunmaması ihtimalini kabul etmesi gerektiğini belirtti çünkü “Hep birlikte bir gün aynı safta olacağız.” dedi.
Pacolli, Makedonya’nın uluslararası kuruluşlardaki üyeliğinin Kosovalı vatandaşlarının yaşam kalitesini artırdığını ve bu sürecin ters gittiğini belirtti.
Kosova Dışişleri Bakanı, “Makedonya’yı destekliyoruz ve desteğini bekliyoruz. Biz komşu iki ülkeyiz ve komşu da çözülemiyor. Akıbetim işbirliği yapmaktır.” diye konuştu.
Priştine yetkilileri ay başında Interpol ve UNESCO’ya üyelik başvurusundan feragat ettiklerini açıkladılar.
Kosova Dışişleri Bakanı, “pragmatik iptali” talebini Birleşik Devletler, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’ya uygun olarak yaptığını söyledi.
Kosova hükümeti geçtiğimiz günlerde Interpol üyeliği ve 2019 yılında UNESCO’da görev yapması konusunda uyarıda bulundu.
Bugünkü Üsküp toplantısında iki bakan, birincisi önümüzdeki yılın başlarında olmak üzere birlikte ortak hükümet toplantıları yapma anlaşmasına varıldı.
Dimitrov’un belirttiği gibi, Kosova ve Makedonya, 19 ikili anlaşma ve işbirliğinin geliştirilmesi için birçok girişime dayanan sağlam bir yasal çerçeveye sahipler.
Pacolli, toplantıda altyapı bağlantı olasılıkları, nakliye ve ticaretteki engelleri kaldırma, artan mal ve hizmet alış veriş hacmi konularının görüşüldüğünü belirtti.
Kosova Dışişleri Bakanı, serbest ekonomi bölgesi olasılığından ve gümrük izninin yalnızca bir ülkede yapılması ihtimalinden söz edildiğini belirtti.
Makedonya ve Kosova 2009’da diplomatik ilişkiler kurdu. Kosova, Makedonya Cumhuriyeti’nin anayasal adı altında diplomatik ilişkiler kurduğu 127. ülke.