Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, “Artık Balkanlar geçmişte olduğu gibi bir ‘barut fıçısı’ olamaz.” dedi.
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bu yıl 6’ncısı düzenlenen Güneydoğu Avrupa İş Adamları Zirvesi “Summit 100”, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Karadağ Başbakanı Dusko Markovic ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic’in katıldığı “Bölge Küresel Pazarda Rekabet Edebilir mi?” konulu panel ile sona erdi.
Makedonya Başbakanı Zaev, burada yaptığı konuşmada, paneli iş adamlarını bölgeye yatırım yapmaları konusunda teşvik etmesini sağlayacak verimli bir tartışma olarak nitelendirdi.
İş adamlarının yapacağı yatırımlarla yeni istihdam alanlarının oluşacağını ve bölgenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sına (GSYİH) katkıda bulunacaklarını kaydeden Zaev, “Avrupa Birliğine (AB) daha hızlı bir ritim ile yakınlaşmak istiyorsak, bu bölge yüzde 5’ten daha yüksek bir GSYİH ile yürümeli.” diye konuştu.
Bu tarz forum ve buluşmaların Balkanların geleceğine katkıda bulunduğunu ifade eden Zaev, “Artık Balkanlar geçmişte olduğu gibi bir ‘barut fıçısı’ olamaz. Balkan Yarımadası, buradaki tüm ülkeler veya Güneydoğu Avrupa’nın tamamı kalkınma motorudur. Ülkemiz AB’deki batı ülkeleri ile yan yanadır.” dedi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Makedon mevkidaşının açıklamalarına katıldığını ifade etti.
Ülkesinin başkenti Tiran ile Makedonya’nı batısındaki Debre şehrini birbirine bağlayan otoyol projesine de değinen Rama, bu yöndeki çalışmaların çok kısa bir zaman içerisinde başlayacağını açıkladı.
– “Bölgedeki tüm hükümetlerin görevi olumlu bir iş ortamı yaratmak”
Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic de bölgedeki tüm hükümetlerin görevinin olumlu bir iş ortamı yaratmak olduğunu söyledi. Batı Balkan ülkelerinin temel önceliğinin ekonomik iş birliği ve bölgesel bağlantı olması gerektiğini ifade eden Zvizdic, bölgenin doğru şekilde kullanılması gereken iyi kaynaklara sahip olduğunu kaydetti.
Karadağ Başbakanı Markovic ise zirvenin Batı Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin ilerlemesini doğruladığını belirtti.
Dört başbakanlar olarak son altı ay içerisinde 6 kez farklı yerlerde bir
araya geldiklerini hatırlatan Markovic, “Görüşmelere ve yoğun toplantılara doğrudan katılmak için bu uygulamayı desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü anlaşmazlıklardan kaçınmak, güveni güçlendirmek ve tüm vatandaşlarımız için barışçıl yaşam amacına ulaşmak için bu en iyi yoldur.” ifadelerini kullandı.
Başbakanlar zirve kapsamında gerçekleşen panelde enerji, ekonomi, bölgeyi birbirine bağlama stratejileri ve turizm alanında ortak girişimler gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.
Öte yandan, “Summit 100” kapsamında zirvenin bölgesel platformu ile altı Batı Balkan ülkesi Ekonomik Yatırım Forumları arasında iş birliği mutabakatı imzalandı.
Zirveye, Batı Balkan ülkelerinden iş dünyasının üst düzey yetkilileri ve AB’den temsilcilerin yanı sıra Güneydoğu Avrupa ülkelerinden 150’nin üzerinde iş adamı katıldı.
AA