Türkiye ile arasını bozmak istemeyen Yunan hükümeti yaşanan ABD-Türkiye gerilimini kendi için fırsata çevirme hamlesi yaparak ajandasındaki, Rusya ve Çin ile artan ekonomik ilişkiler, ülkesindeki ABD deniz üssü ve IMF’den borç indirimi gibi birçok konuda Trump ile görüşecek.
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras (Çipras), bugün ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.
Yunanistan’ın Türkiye ile ABD arasının gergin olduğu döneme denk gelen Washington ziyareti Yunanistan’ın bölgedeki jeopolitik önemini vurgulama fırsatı doğurdu.
Bir zamanlar militan Marksist olan sol fraksiyon lideri Tsipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgüleriyle tanınırken Ankara ile Washington geriliminin hızla arttığı dönemde kendi ülkelerinin Washington yönetimi ile bağlarını teyit edecek.
George W. Bush’un siyasi işleri konusundaki eski müsteşarı Nicholas Burns Tsipras – Trump görüşmesi hakkında, “Bu iki ülke için de önemli bir toplantı. İki ülke arasındaki ilişkiler, geçmişte Yunan siyasetine hakim olan anti-Amerikancılığın ağır bastığı onlarca yıl içinde olduğundan çok daha iyi durumda ” dedi.
Burns, ” Türkiye ile ilgili tüm sorunları göz önüne alındığında, Yunanistan güneydoğu Avrupa’da nispeten istikrarlı bir müttefiktir ” dedi.
Yunanistandaki Koalisyonun küçük ortağı olan sağcı küçük Independent Greek partisine başkanlık eden Savunma Bakanı Panos Kammenos, Amerikan ve Trump yanlısı birisi olarak tanınıyor.
Theguardian’da yer alan habere göre Syriza Milletvekili Costas Douzinas, “[Yanis] Varoufakis’in histrionics’inden sonra yumuşak politika stratejisi, arkadaş kazanma ve insanları daha fazla etkilemenin önemini öğrendi” dedi. Douzinas, Syriza partisinin hükümet kurulduğunda ilk altı ay Yunanistan’ı temsil eden eski Maliye Bakanı.
ÇOK YÖNLÜ DIŞ POLİTİKA
Douzinas, Yunanistan’ın yalnızca ABD ve İsrail ile değil, Filistin makamları, Mısır, Rusya, Çin ve İran ile de güçlü bağlar kurmasını içeren çok yönlü bir dış politika izlediğini söyledi.
Yunanistan parlamentosunun ulusal savunma ve dış ilişkiler üzerine kurulu heyet başkanlığını yürüten Douzinas, “Zaman zaman öngörülemez ve hatta akılsız hale gelen bir noktada Yunanistan, değerler ve arkadaşlara olan bağlılığın önemini gösteriyor” dedi.
1997-2001 yılları arasında ABD’nin Yunanistan büyükelçisi olarak görev yapan Burns, Tsipras’ın Washington’a, kilit küresel konularda ülkesinin Rusya ve Çin ile yaptığı işbirliklerinden rahatsız olmadığından emin olabilmesi gerektiğini söyledi. Pekin yönetimi, kriz başladığından beri Yunanistan’a çok fazla yatırım yaptı.
GİRİT’TEKİ ABD DENİZ ÜSSÜ İNCİRLİK’İN YERİNİ TUTMAZ
Tsipras, Trump ile görüşmesi sırasında, doğu Akdeniz’de bulunan ABD altıncı filosunun operasyon merkezi olan Girit’teki stratejik deniz donanma üssü Souda’ya odaklanarak Yunanistan’ın jeopolitik rolünü vurgulamaları bekleniyor.
ABD’li yetkililer, Souda’nın Ortadoğu’daki Amerikan operasyonlarının merkezinde yer alan hava üssü İncirlik’in yerini alamayacağına ısrar etse de, bölgedeki Suriye ve İttifak karşıtı havadan yapılan operasyonlar için bu tesis her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.
IMF’nin en büyük hissedarı olan ABD, Washington’un örgüt kararlarının çoğunda etkili veto yetkisine sahip.
Harvard Kennedy Hükümet Okulu’nda diplomasisi ve uluslararası ilişkileri dersi veren Burns, “ABD için en önemli soru, Yunanistan’ın Avrupa ve uluslararası alacaklıları tarafından uzun vadeli borç indirimi isteyip istemediği” dedi.
Kaynak: Dünya Bülteni