Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çebi, “Trakya Bağ Rotası”nı daha sürdürülebilir hale getirmek adına sadece Türkiye’nin Trakya’sında değil Bulgaristan ve Yunanistan’ın Trakya’sına da bu projeyi taşımak istediklerini kaydetti.
Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çebi, ” TrakyaBağ Rotası”nı daha sürdürülebilir hale getirmek adına sadece Türkiye’nin Trakya’sında değil Bulgaristan ve Yunanistan’ın Trakya’sına da bu projeyi taşımak istediklerini kaydetti.
Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ” Trakya Bağ Rotası”nın TrakyaKalkınma Ajansının verdiği destekle hayat bulan bir proje olduğunu anlattı.
Projenin bölge turizmine olumlu katkılar sağlayacağına inandıklarını aktaran Çebi, ” Trakya Bağ Rotası’nı daha sürdürülebilir hale getirmek adına sadece Türkiye’nin Trakya’sında değil Bulgaristan ve Yunanistan’ın Trakya’sına da bu projeyi taşımak istiyoruz. Yunanistan’la bir iş birliğimiz var. İstanbul’dan başlayarak Selanik’e kadar yeni bir rota oluşturmak istiyoruz. Şimdi de Bulgaristan ile görüşmelerimiz var. Orasını da bu kapsama aldığımızda 3 ülkenin Trakya’sında müthiş bir rota oluşacak.” ifadelerini kullandı.
Rota kapsamında yıl içerisinde bölgede 5 bin turisti ağırladıklarını aktaran Çebi, “Yaşayan Şehirler Platformu” tarafından düzenlenen “Şehir Ödülleri”nde ” TrakyaBağ Rotası” projesinin yılın turizm ödülüne layık görüldüğünü anımsattı.
“Proje Trakya’da turizme katkı sağlamaya devam edecek”
Yunanistan ve Bulgaristan’ın da rota kapsamına alınmasıyla Trakya’ya daha fazla turist geleceğini ifade eden Orhan Çebi şunları kaydetti:
“Proje Trakya’da turizme katkı sağlamaya devam edecektir. Bu rota, Türkiye’nin ilk rotası oldu. Bizim rotamızın görmüş olduğu ilgi sonrası Urla, Kapadokya’da da bir rota oluşturuluyor. İşletmelerin daha da büyümesi özellikle turizm altyapılarını tamamlamasıyla birlikte gelecek yıllarda turist sayısında daha da çok artış olacak. Gelen herkes doğa içerisinde ciddi yatırımlarla oluşturulan tesisleri gezmekten, ürünleri tatmaktan zevk alıyor. Sürekliliği olan bir proje oldu. Geçtiğimiz yıl ağırladığımız misafirleri bu yılda ağırladık. Turistler buradan memnun bir şekilde ayrılınca her yıl gelen turist sayımız artıyor.”
Orhan Çebi, Trakya’nın farklı bölgelerinde bağcılıkla uğraşan 12 üreticinin katılımıyla hazırlanan proje çerçevesinde, bölgenin kültürel değerlerinin tanıtıldığını dile getirerek, “Rotada, Tekirdağ, Şarköy ilçesi, Kırklareli ve Geliboluyer alıyor. Projemizin sonuçlarını alma noktasında süreç çok çabuk işledi. Mevcut tesislerde turizm altyapısı yeterli değildi. Projeyle birlikte turistlerin geldiğini gören işletmeciler kendi tesislerinde butik oteller, restoranlar yapmaya başladı. Sonuçların bu kadar mükemmel olacağını beklemiyorduk. Trakya’daki bağ yatırımlarında ciddi anlamda artış oldu.” diye konuştu.
Trakya’nın Balkan ülkelerine yakınlığıyla önemli bir konumda olduğuna değinen Çebi, Trakya’ya gelen ziyaretçilerin rota kapsamında doğa içinde konaklama, kır hayatını deneyimleme, yerel yiyecek içeceklerin tadılması, tarihi ve kültürel değerlerin keşfedilmesi imkanı bulduğunu sözlerine ekledi.
AA