Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Türkçe isimlere sahip sokaklar ülkenin geçmişine dair ipuçları sunuyor. Tarihi dokuyla modern yapıları buluşturan sokakların isimleri nereden geliyor, hangi tarihi işaret ediyor?
Balkanlar’ın incisi Bulgaristan‘da farklı alanlarda ülke tarihinin izlerini sürmek mümkün. Asırlarca Osmanlı hakimiyetinde kalan ülkedeki şehir ve sokakların Türkçe isimleri de bunu kanıtlar nitelikte.
Başkent Sofya’nın birçok sokağının tarihten kesitler taşıyan isimleri var. Onlardan biri Odrin, yani Edirne sokağı. Sofya’nın ana caddelerinden biri de Odrin-Edirne adını taşıyor. Sokağın adıyla Balkan savaşında Bulgarlar tarafından “büyük kahramanlık” olarak nitelendirilen Edirne kalesi kuşatmasına atıfta bulunuluyor. Edirne kalesinin Bulgar ve Sırp askerleri tarafından kuşatılması, Bulgarlar tarafından Balkan savaşının sonunu getiren bir zafer olarak kabul ediliyor. Sokağa kısa süre önce asılan anıt tabelasında da tarihi olay anlatılıyor.
Bulgar askerinin Balkan Savaşı’nda büyük yenilgiye uğradığı Çatalca‘nın ismini taşıyan sokak da bunlardan biri. Çatalca sokağı, eski Sofya sokaklarının bir numunesi. Sokaktaki kestane ve ıhlamur ağaçları dikkat çekiyor.
Sofya’da küçük bir sokağın ismi de Keşan. Sokak, 1912 Balkan Savaşında Keşan’dan bir grup Makedon’un Edirne savunma birliklerine gönüllü asker olarak katılması dolayısıyla bu adı taşıyor. Gri renkler ve komünizm döneminden kalan yapılarla, sanayi ve gar bölgesinin düzensizliğini yansıtan Keşan sokağı, Bulgar haritasında da bu isimle yer alıyor.
Sofya’da ana istikamet belirleyici bir yerin ismi de Türkçe: Kartal Köprü. Buradan başlayan yol da İstanbul yolu olarak geçiyor. Bulgarlar İstanbul’a çarlar şehri “Tsarigrad” diyor. Ana caddelerden, ana ulaşım hatlarından biri de olan İstanbul Yolu’nun (Tsarigradsko Şose) adı bir tesadüf değil. Meşhur Kartal köprüden sonra dümdüz uzanan yoldan devam edildiğinde, önce Plovdiv-Filibe, Hasköy ve Kapıkule’den sonra İstanbul’a varılıyor.
Sevda Dükkancı