1878 yılındaki Berlin Kongresi,Boşnakların tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Başta Bosna olmak üzere yoğun Boşnak göçleri başlayacak ,1878-1882-1900-1908 yıllarında ağırlıklı olarak gerçekleşen göçler ardından Balkan Savaşları ve Sırbistan’a toprak verilmesiyle beraber yeniden yoğun bir göç dalgası oluşacaktır. Boşnaklar o dönemde anavatan olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ne sığınacak ve Osmanlı da elinden geldiği kadar yardımlarda bulunacaktır.
Bu göçlerde Boşnaklara ya yeni yerleşim yerleri oluşturulacak ya da boş araziler verilerek işlenmesi sağlanacaktır. Böylece yeni bir hayat Boşnakları bekleyecektir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla beraber yeni Boşnak göçleri başlayacak 1923-1925-1928-1933-1950 ve sonrasında hız kesmeden göçler devam edecektir.Giderek Boşnak nüfusu artacak ve günümüzde 4-6 milyon arası Boşnak nüfusa ulaşacaktır.
İşte Türkiye’ye yerleşen Boşnakları anlatan yeni bir eseri Boşnak Medya sitesinden Şevket KOÇ ortaya çıkardı. Marmara başta olmak üzere diğer bölgelerde yaşayan Boşnakların yerleşim yerlerini, şu an yaşadıkları yerleri, şu andaki durumlarını ve kısaca göç hikayelerini de kitabına alan Koç “Eseri ortaya çıkarmak tabii ki şartların genelde imkan vermemesinden dolayı zor oldu.Bazı yerler hakkında kolayca bilgiye ulaştım ama kimi yerler için kesinlikle herhangi bir bilgi kaynağı yoktu ve ben direkt orada yaşayanlar ile görüşerek bilgiler sundum.Türkiye’de maalesef bu alanda bir çalışma yok ve ben bu konuda ilk çalışmayı yaptığım için mutluyum.Araştırmacılar için de kaynak kitap olacağını ifade etmek istiyorum.Bunun yanında Türkiyedeki Boşnakların da bu kitaba sahip olmaları halinde hem kendileri için hem de çocukları için gerçekten çok kıymetli bir eser olacağına inanıyorum.” dedi.
“Atayurttan Anayurda : Boşnaklar ( Göçleri ve Yerleşim Yerleri ) isimli bu esere sahip olmak için 0551 160 86 33 nolu watsapptan iletişime geçerek sipariş vermeniz yeterli. Tanıtım ücreti 25 TL olan bu kitap hayırlara vesile olsun.”