Zaev “dillerin kullanımı yasası”yla ilgili açıklamalarda bulundu

Başbakan Zoran Zaev dün kabul edilen dillerin kullanımı yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dün Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen dillerin kullanımı yasasıyla birlikte Makedonya’daki tüm etnik toplumların dillerinin kullanılması teşvik edilecek. Yasadaki tüm hükümlerin anayasanın 5. maddesiyle uyumlu olarak hazırlandığı belirtilen yasa ilk olarak parlamentoya kabul edildikten sonra da incelenmek üzere Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonu’na gönderilecek.

Bu konuyla ilgili Başbakan Zoran Zaev ve Çerçeve Anlaşmasının uygulanmasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Hazbi Lika Ohri’de açıklamalarda bulundu. Önerilen yasa ile vatandaşların çıkarına olan bazi sorunların kapatıldığını söyleyen Başbakan Zaev, “Hükümetin politikalarıyla ilgili açık ve şeffaf bilgilendirmeler yapıyoruz. Çözümler sunuyoruz ve bundan gururluyuz” dedi. Makedonya hükümetinin yasayı tüm vatandaşların günlük hayatlarını ve kurumlarla iletişimlerini kolaylaştırmak için gündeme aldıklarını ifade eden Zaev, “Sözkonusu yasayı bizim “tüm vatandaşlar için tek toplum” konseptinin bir parçası olarak vaat etmiştik. Tüm vatandaşların desteğini aldığımız bu yasanın kabul edilmesiyle hiçbir şeyden kaçmadığımızı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Dillerle ilgili tüm politikaların bütün etnik toplumların ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyeceğini dile getiren Başbakan Zaev, “Yasa ile birlikte nüfusun yüzde 20’sinin konuştuğu diller resmi dil olmuş olacak. Böylece vatandaşlar devlet kurumlarında kendi ana dillerinde iletişim kurmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Çerçeve Anlaşmasının uygulanmasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Hazbi Lika ise dillerin kullanımı yasasının kabul edilmesiyle hükümetin çalışmaları ileri götürme istekliliğini kanıtladığını söyledi.

Sorular üzerine, banknotların, askeri üniformaların Venedik Komisyonu’nun anayasayla örtüştüğünü belirtmemesi halinde iki dile olmayacağını söyleyen Başbakan Zaev, “anayasının izin verdiği ve vatandaşların yaşam kalitesini artıran diğer tüm alanlarda Arnavut, Türk, Rom, Boşnak, Sırp tüm etnik topluluklar bu yasadan yararlanabilecek” dedi.

Şu an itibariyle Türkçe dili, Türk belediyeleri olan Plasnitsa ve Merkez Jupa’nın yanı sıra Çayır, Gostivar, Studeniçan, Mavrova – Rostuşe ve Kırçova belediyelerinde resmi dil konumunda.

Dillerin kullanımı yasasında vatandaşları tedirgin eden diğer bir husus ise, nüfusun yüzde 20’sinin konuştuğu dillerin resmi olacakken en son nüfus sayımının 16 yıl önce yapılmış olması.

Read Previous

Meclis Başkanı Caferi, Yerel Seçimleri yarın açıklayacak

Read Next

“Büyükelçi Kara buradaki milletimiz için bir anne, bir abla gibi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *