22 Nisan’da Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından başlatılan 10. Uluslararası Öğrenci Buluşmasında Türkiye’de okuyan Makedonyalı öğrenciler ülkelerini tanıtıyor. Türkiye genelinde yapılan buluşmalarda öğrenciler hem halka ülkelerini tanıtıyor hem de diğer ülke öğrencileriyle kaynaşma fırsatı buluyor.
Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir olan Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun (UDEF), 22 Nisan’da başlattığı 10. Uluslararası Öğrenci Buluşması 13 Mayıs’ta İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşek finalle sona erecek. “Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe” mottosuyla ülkeler arası kardeşlik köprüleri kurmayı ve kardeş coğrafyaları bir araya getirirken kültürel bağları hem sağlamlaştırmayı amaçlayan buluşmalar 20 ayrı ülkede 55 ayrı buluşma noktasında düzenleniyor.
Türkiye’de okuyan Makedonyalı öğrenciler, başta İstanbul, Ankara, Edirne, Bursa, Konya gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye genelide ülkelerini tanıtma fırsatı buluyor. Öğrenciler yerel halka kendi kültür ve geleneklerini tanıtırken aynı zamanda farklı coğrafyalardan öğrencilerle tanışıyor.
İstanbul’da Esenler Dörtyol’da gerçekleşen buluşmada Makedonya’yı tanıtan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Furkan Loki, öğrenci buluşmalarının İstanbul’da okuyan uluslararası öğrencilerin halkla kaynaşması açısından çok önemli olduğunu söyledi. İstanbul’un başlı başına bir devlet gibi olduğunu ifade eden Loki, “İstanbul’da her renkten ve milletten insanlar görebilirsiniz. Ama öğrenci buluşmaları bunu sistematize ediyor. Bir günde kaç ülkeyi gezebilirsiniz? Ama buraya gelerek 50’den fazla ülke hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu meydan Birleşmiş Milletlerin hakiki halidir” dedi.
Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan Fisnik Kaloşi ise, Konya’dan 203 farklı ülkeden 114 bin uluslararası misafir öğrencinin eğitim aldığını söyledi. 6-7 Mayıs tarihlerinde Konya Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda düzenlenen öğrenci buluşmasında 60 farklı ülke kültürünün tanıtıldığını belirten Kaloşi, “bizim için çok önemli bir tecrübe. Üniversite dışında vatandaşlarla sohbet etmemize, yakınlaşmamıza olanak sağlıyor. Kendi ülkemiz hakkında bilgiler verirken onlarla da samimi ilişkiler kuruyoruz. Bunun yanında belki de gidip de göremeyeceğimiz adını yeni duyduğumuz ülkelerden arkadaşlar ediniyoruz. Bunların hepsi çok farklı ve güzel duygular” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin en büyük STK’larından Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nu (UDEF) ve ona bağlı derneklerin dünyaya örnek teşkil eden organizasyonun amacını ve organizasyonun içeriğini UDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Bolat anlattı.
GENEL BAŞKAN BOLAT: “SOSYAL BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLIYORUZ”
Uluslararası öğrenci buluşmalarını, Türkiye’de okuyan öğrencilerin kendi kültürlerini ülkemize taşıyarak halkımızla paylaşmasına ortam hazırlamak amacıyla yaptıklarını belirten Genel Başkan Bolat, iyi ilişkilerin Türkiye’nin uluslararası imajına da katkı sağladığını vurguladı.
Bolat sözlerine şöyle devam etti:
“Uluslararası öğrenci buluşmalarını uluslararası öğrencilerimizi ve onların kültürel zenginliklerini Türkiye’de tanıtmak için, toplumumuzu onların varlığından haberdar etmek için yapıyoruz. Geçmişe baktığımızda insanlar sokakta gördüğü her siyahîyi, saat satmaya gelen, her çekik gözlüyü turist, her renkliyi farklı zannettikleri için uluslararası öğrencilere yardımcı olmuyorlardı ve yabancı gözüyle bakıyorlardı. Biz öğrenci buluşmasını bu aradaki perdeyi kaldırmak ve bu gelecek inşa edecek olan öğrencilerimizi tanıtmak için yaptık ve mümkün olduğunca da meydanlara halka dokunacak şekilde girdik biz bu çalışmalara. Bakın hemen her şehrimizde; Kayseri’de, Bursa’da, Artvin’de, Van’da uluslararası öğrenciler var. Dünyanın dört bir tarafından gelmişler ve sizin şehrinizde okuyorlar, Türkçe de öğreniyorlar. Şimdi bunu göstermek için biz meydanlarda etkinlikler yapıyoruz”.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KATILACAK
Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de öğrenim gördüğü her yerde ve aynı zamanda Türkiye’den mezun olan öğrencilerinde kendi ülkelerinde buluşmalar yapılacağını dile getiren Bolat, dev organizasyonun içeriğini ise şöyle paylaştı:
“Bu sene buluşmalarımızı 55 ayrı noktada yapacağız. Türkiye genelinde Edirne’den Van’a, Kars’tan Antalya’ya varıncaya kadar öğrenci buluşmalarını tüm şehirlerimizde ve yurtdışında 20 ülkede yapmak hedefimiz. Geçen sene Türkiye ile beraber 7 ülkede yapmıştık. Bu yıl İngiltere’den Güney Kore’ye, Güney Afrika’dan Kazakistan’a varıncaya kadar İslam coğrafyasının en önemli ülkeleri ve uluslararası öğrencilerimizin mezun olduğu diğer ülkelerde de öğrenci buluşmaları gerçekleştireceğiz. 22 Nisan’da yurtdışında Gana ve Kosova’da, ülkemizde ise Kütahya’da Haymeana Uluslararası Öğrenci Derneği’nın organize ettiği program ile başlıyoruz ve 13 Mayıs’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla finali gerçekleştireceğiz.”
One Comment
že spousta z něj se objevuje na internetu bez mého souhlasu.