ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki anayasa değişikliği halk oylamasını yakından takip ettiklerini fakat henüz yorum yapmayacaklarını bildirirken, Avrupa Birliği (AB) ise, Türk yetkilileri, halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin uygulanmasında mümkün olan en geniş kapsamlı uzlaşıyı aramaya çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirinin sorusu üzerine, Türkiye’deki anayasa değişikliği halk oylamasının sonuçlarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Sonuçlar doğrulanıncaya ve AGİT’in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ilk bulguları açıklanıncaya kadar değerlendirme yapmak istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
Türkiye’de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasından resmi olmayan sonuçlara göre “Evet” çıkmasının ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın Konsey’in internet sitesinde açıklaması yayınlandı. Açıklamada, Jagland, “Türkiye’de seçmenler anayasa değişikliğini oyladı. Yakın sonuçlar göz önünde bulundurularak, Türkiye’nin lider kadrosu, bundan sonraki adımlarını dikkatli şekilde düşünmelidir.” ifadesini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, halk oylaması sonucuna ilişkin ortak yazılı bir açıklama yaptı.
Sonucun not alındığının belirtildiği açıklamada, “usulsüzlük iddiaları” dahil Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Uluslarası Gözlem Misyonunu’nun değerlendirmesinin beklendiği kaydedildi.
Anayasa değişikliğinin ve özellikle de pratikteki uygulamasının, Türkiye’nin AB adayı bir ülke ve Avrupa Konseyi üyesi yükümlülükleri ışığında değerlendirileceği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’yi, Avrupa Konseyi’nin olağanüstü hale ilişkin de olmak üzere endişeleri ve önerilerini ele almaya teşvik ediyoruz. Halk oylamasının yakın sonucu ve anayasa değişikliğinin kapsamlı sonuçlarına bakarak, Türk yetkilileri (anayasa değişikliğini) uygulamada mümkün olan en geniş kapsamlı uzlaşıyı aramaya davet ediyoruz.”
Kaynak: AA