Uluslararası Balkan Ünüversitesi “Evlad-ı Fatihan” Öğrenci Kulübü bugün “21. Yüzyılda Türkçe Öğrenmenin Önemi ve Gerekliliği” konulu bir konferans düzenlendi. Türkçe öğrenmenin önemi ve gerekliliği konusunda kapsamlı bir sunum yapan Kalkandelen Üniversitesi Şarkiyat Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Hocası Yard. Doç. Dr. Mehmet Gedizli, Türkler ve Osmanlı’ların geri çekilmesine rağmen Türk dilinin bu topraklarda varlığını sürdürdüğünü kaydetti.
Haber: Hüsamettin GİNA, Fotoğraf: Sezer SALİHİ
Konferansta, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin İngilizce Eğitim veren bir üniversite olduğunu hatırlatan Mehmed Gedizli, “Diğer taraftan Türkiye’nin üniversitesi olması ve burda Türk kültürüne, Türkiye’ye hizmet etmeye çalışması, bölge insanıyla Türkiye yakınlaşmasını sağlaması bakımından önemli bir misyon üstlenmişlerdir.” ifadelerini kullandı.
“Anadolu’da güçlü olmak isteyeler kesinlikle Balkanlar, Kafkazlar ve Ortadoğu ile ilşkilerini çok iyi tutması lazım”
TİMEBALKAN’a Türk dilinin neden önemli olduğu konusunda açıklamlar yapan Mehmed Gedizli, “Biliyorsunuz 19.yy, 20.yy Türkçe açısından özellikle bu bölgede büyük sıkıntıların yaşandığı olaylar oldu. Bu topraklardan Türkler ve Osmanlı geri çekildi. Ama Türkçe burda kaldı. Siyasi olarak geri çekildi fakat dil olarak, kültür olarak, sanat olarak, anlayış olarak dünyayı algılama, insan dünya ilişkisi noktasında Türkçe burda varlığını sürdürmekte. Birtakım tahribatlar oldu ama 21.yüzyılda özellikle son 15, 20 yıldır Türkiye’nin kendisine koymuş olduğu vizyon çerçevesinde yeniden bölgeye bakışımız değişti, dünyanın da bakışı değişti tabi. Dünya değişirken Türkçe ve Türkiye kendi anlayışında kalamazdı. Dünyayı Türkçe algılamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Buralarda Türkçenin ilk defa görülen bir dil olmadığını belirten Mehmed Gedizli, “Biz Türkçenin eğitimde, bilimde kültür ve sanatta daha etkin olması noktasında hem burada Türkçe konuşan vatandaşlarımız, bakımından hem de Türkçeyi öğrenememiş, Türkçeden uzak kalmış insanların Türkçe öğrenmesine teşfik etmek istiyoruz. Neden? Çünkü Anadolu Balkanlar’sız, Kafkaslar’sız ve Ortadoğu’suz Anadolu olamaz. Anadolu’da güçlü olmak isteyen, Anadolu’da normalde kalmak isteyenlere kesinlikle Balkanlar, Kafkazlar ve Ortadoğu ile ilşkilerini çok iyi tutması lazım. Bunu siyasi bağlamda söylemiyorum. Kültürel bağlamda söylemek istiyorum.” dedi.
“Amacımız Türk dilini sadece Türkiye’de değil Osmanlı ecdadının ulaştığı her bölgede hatırlatmak ve önemine vurgu yapmak”
Konferansta “Evlad-ı Fatihan” Öğrenci Kulübü’nü tanıtan Kulüb Başkanı Emre Gürdal ise amaçlarından biri Türk dilini sadece Türkiye’de değil Osmanlı ecdadının ulaştığı her bölgede hatırlatmak ve önemine vurgu yapmak olduğunu kaydetti.
Emre Gürdal, “Biz Uluslararası Balkan üniversitesi öğrencileri olarak, kulübümüzü 2006 yılından bu yana Türkiye, Balkanlar ve diğer ülkeler arasında eğitim köprüsünü kurmak amaçlı kurulan Üniversitemize yakışır bir şekilde, Türk dilini kültürünü temsil etmek adına Balkan Türklerine has bir tabir olan Evlad-ı Fatihan olarak kurduk” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde bugün ayrıca Mehmed Gedizli ve Selçuk Kürşad Koca tarafından hazırlanan Türk Dili ve Edebiyatının Şeherleri sergisi açıldı.