Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Evcit: Türkçe, Prizren’de birleştirici unsur

Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Evcit, Prizren’de yaşayan farklı milletlerden insanların Türkçe konuştuğuna işaret ederek “Türkçe, burada birleştirici bir unsur olmuş.” dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Evcit, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yanı sıra Başkonsolosluğun faaliyetlerini değerlendirdi.

Evcit, yaklaşık bir yıl önce açılan Başkonsolosluğun, açıldığı günden itibaren Kosova’daki Türklerin yanı sıra Türk kültürü ve dilini sevenlere yönelik sosyal, kültürel ve edebi faaliyetler organize ettiğini söyledi.

Özellikle 19 Mayıs, 29 Ekim ve 10 Kasım gibi Türk halkı için önemli günlerde etkinlikler düzenlemeye özen gösterdiklerini ifade ederek gelecek dönemde edebi faaliyetler, Türk sinema ve tiyatro festivalleri ile gençlere yönelik kişisel gelişim seminerleri de düzenleyeceklerini kaydetti.

Evcit, nisan ayındaki halk oylamasında, Türk vatandaşlarının Priştine Büyükelçiliğinin yanı sıra Prizren Başkonsolosluğunda da oy kullanabileceğine işaret ederek referandum sürecinin ardından konsolosluk işlemlerine de başlayacaklarının müjdesini verdi.

Türk bayrağına yapılan saldırılar

Başkonsolos Evcit, önce 28 Kasım’da Arnavutluk’un Bayrak ve Bağımsızlık Günü’nde, ardından 17 Şubat’ta Kosova’nın Bağımsızlık Günü’nde, Prizren şehrinde Türk bayrağına yönelik saldırıları da değerlendirerek bu tür olayların tekrarlanmaması için faillere gerekli cezaların verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kosova gibi Türkiye’nin “gönül coğrafyası” olarak nitelendirilen bir ülkede, bu tür saldırıların beklenmedik saldırılar olduğunu ifade eden Evcit, “Kosova’da bu kadar derin tarihimiz varken, bu kadar soydaşımız ve soydaşın yanı sıra Arnavut ve Boşnaklar gibi akraba topluluklar yaşıyorken, bunların olması bizi çok üzdü.” diye konuştu.

Evcit, bu tür saldırıların münferit olaylar olduğunu yineleyerek bu saldırıların faillerinin genç ve eğitimsiz kişiler olduklarını ve bu çirkin olayları tüm Kosova halkına mal etmediklerini belirtti.

“Yüzyıllarca beraber yaşamışız”

Prizren şehrinin çok etnikli yapısına da değinen Evcit, şehirdeki farklı milletlerden insanların da Türkçe konuşabildiğine, Türkçenin Prizren’de birleştirici bir unsur olduğuna işaret etti.

Evcit, “Prizren halkıyla yüzyıllarca beraber yaşamışız. Ortak tarihimiz var. Buradaki Arnavut, Boşnak ve Goralı bile Türkçe konuşuyor. Türkçe burada birleştirici bir unsur olmuş. Osmanlı burada birleştirici unsur olmuş.” ifadelerini kullandı.

Kosova ve Türkiye arasında ortak bir tarihe dayanan iyi ilişkiler olduğunu vurgulayan Evcit, bu ilişkilerin zarara uğramayacağı gibi gelecekte daha da iyi olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Prizren Başkonsolosluğu, 23 Nisan 2016’da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kosova Başbakanı İsa Mustafa’nın da katıldığı törenle hizmete açılmıştı.

Kaynak:AA

Read Previous

Gruevski: Arnavutların platformu bir şantajdır

Read Next

Büyükçekmece Belediyesi’nden Struga’ya Atatürk’ün adını taşıyan okul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *