Cenap Samet, 17 yıllık oyunculuk kariyerinde yaklaşık 40 tiyatro oyununda, 5 dizide, 2 filmde rol aldı. Bazı projelere yönetmen olarak da katıldı. Ancak 24 Ocak’ta Shakespeare’in en çok sahnelenen oyunlarından biri Othello’da başrol alması kendisini kariyerinin ilk zirvesine taşıdı. TİMEBALKAN’ın 7 Soru 1 Manşet bölümünün konuğu olan Cenap Samet, rol hazırlıklarından bahsederken “İlk önce dövüş sanatlarından başlayarak, akrobasyon ve koreografiye kadar ulaştı. Bu etkinlikleri geçtikten sonra oyuncu kabiliyetini ve tüm hislerimizi oynadığımız role katarak karakterimizi canlandırdık” ifadelerini kullandı. Cenap Samet dobra cevaplarıyla Türk Tiyatro binasından, yönetmen Deyan Proykovski’ye, Othello oyunundan Makedonya’daki Türk Tiyatrosu’nun geleceğine değiniyor.
Röportaj: Hüsamettin GİNA
Bir Shakespeare Trajedisi: Othello ve başrolde Cenap Samet. Kariyerin zirvesi mi ya da….?
Othello, Shakespeare’in en çok sahnelenen oyunlarından biridir. Konu olarak rasizmi ele alan bir trajedidir. Yazıda Othello zenci bir şahıstır, fakat hazırlanan çok tiyatro oyunlarında olduğu gibi bizim oyunumuzda da rasizme yer verilmemiştir. Özellikle Othello’nun güçlü yapısına, katı karakterine, büyük savaşçılığına, Dezdemona’nın ona olan büyük aşkına, ve kötü adam Yago’nun yaptığı kirli oyunlarına önem verilmiştir. Othello, tek aşkı olan Dezdemona’yı , kıskançlık üzerine Yago tarafından yapılan yalan bir hikâyeden dolayı öldürmektedir. Bununla tüm dostluklarını, rütbesini belki de hayatını kaybetmiştir. Bu tür olaylar bizim hergünkü hayatımızda, işimizde hatta dünya politikasında bile görülmektedir. Bu benim ilk başrolüm değil, ama bukadar canla, başla, yürekle hazırladığım ilk kariyer zirvesi olabilir. Ama hayat devam ediyorsa ve benim tiyatro kariyerim hala devam edecekse ki etmesinde kararlıyım, belki başka zirvelere de imza atacağım!
Cenap Samet: “Benim tiyatro kariyerim hala devam edecekse ki etmesinde kararlıyım, belki başka zirvelere de imza atacağım! “
Othello oyunu size baş rol teklif edildiğinde neler hissettiniz? Rol için ne gibi hazırlıklar yaptınız?
İlk önce bu tiyatro oyunu bir ekip oyunudur. Sahnede rol alan 5 kişinin verdiği takat ve geçirdiği ağır fiziksel hareketlerle elde edilen ve sahnelenen bir oyundur. Oyunun başarısı için, teknik elemanların ve Türk Tiyatrosu yönetiminin verilen gayretini de unutmamamız gerekir. Othello oyununun hazırlıkları 3 ay sürdü. Bayağı zor bir süreçten geçtik. Rol hazırlıkları ilk önce dövüş sanatlarından başlayarak, akrobasyon ve koreografiye kadar ulaştı. Bu etkinlikleri geçtikten sonra oyuncu kabiliyetini ve tüm hislerimizi oynadığımız role katarak karakterimizi canlandırdık. Tabi bütün bunları su ile dolu bir havuzun içinde yaptığımızı düşündüğünüzde geçirdiğimiz zor fakat o kadarda mükemmel günlerimizi anlamış olursunuz.
Yönetmen Deyan Proykovski’nin Türk Tiyatrosu sahnesinde yönettiği 5. oyun. Proykovski size ve genel olarak yönettiği oyunlarda Türk Tiyatrosu’na neler kattı?
Evet, Proykovski’nin tiyatromuzda yönettiği 5. oyun ve 5 oyununda da rol aldım. Bu nedenle Proykovski en iyi anlaşabildiğim ve sahne konusunda birbirimizin tam olarak düşünce ve isteklerimizi konuşmadan bile sahneleyebileceğimiz yönetmenlerden biridir. Genel olarak Proykovski sahnelediği tiyatro oyunlarında , yazılmış olan sözlerden çok oyunun resmine ve oyuncuların hislerine önem verdiği için kendisini diğer yönetmenlerden farklı kılar. Bu özellik oyuncuyu zor bir süreçle besler. Örneğin Othello oyununda Shakespeare’in yazdığı monolog, yada bazı diyaloglarından bir kelime bile telaffuz edilmeden oynanan sahneler var. Bu tarz oyunlar hem oyuncu hem de yönetmen için bazen ayrıcalık bazen ise başarısızlık getirebilir. Bu nedenle bu tür oyunların hazırlanması için daha fazla dikkat ve konsetrasyon gerektirmektedir. Üsküp Türk Tiyatrosu , Deyan Proykovski’den güzel ve yüksek kaliteyi zorlayan, modern tiyatro görünümünde alternativ 5 tarz oyun kazanmıştır.
Alıştığımız tiyatro sahnesi yerine temsil su ile dolu bir havuzda oynandı. Neden havuz seçildi? Suda oynama herhalde artı zorluklar getirdi?
Su ile dolu bir havuzda oynamak hem produksiyon hem de oyuncular için bayağı zor ve eziyetli bir süreç. Neden havuz seçildi sorusuna en iyi cevabı yönetmenimiz verebilir. Fakat bence bu oyunun havuz içinde oynanmasının birkaç nedeni var. İlk önce, biraz evvel söylediğim gibi alternativ ve modern tiyatro olduğu için. İkincisi ve daha da önemli nokta, su biyolojik ve fiziksel anlamda insan için ne kadar önemli olduğundan başlayıp dünyanın onsuz varolamayacağı en önemli doğa malzemesidir. Bundan dolayı sahnede bir oyuncunun baş aksesuar olarak suyu kullanması büyük anlam ve sembolizm taşımaktadır. Bizim oyunumuzda, içinde oynadığımız su ilk önce Othello’nun savaş mekânı, Othello’nun evi, yatak odası, Dezdemona’nın akıtıldığı kanı ve gözyaşları anlamını taşımaktadır. Fakat en önemlisi karakterlerin su ile yıkamaya çalıştıkları günahlarıdır.
Gala’nın ardınan art arda birkaç oyun da oynadınız? Özellikle galadan sonra tiyatroseverlerden gelen tepkiler nasıldı?
Evet galadan önce ve galadan sonra oyunumuzu oynadık ve hala repertuar nedeniyle oynamaktayız. Oyunumuzda seyirci yerleri kısıtlı olduğu için (55 sandalye) ve seyircilerden çok fazla ilgi dolayısıyla umarım bu oyun çok daha uzun zaman seyircilere sunulacaktır. Şu ana kadar aldığımız tepkiler çok iyi, hatta gurur verici derecede mükemmel olduğu için çok memnunuz.
Oyunlar, alkışlar, tebrikler, röportajlar, sayısız ödüller. Türk Tiyatrosu kesinlikle Makedonya Türklerinin en iyi kurumlarından biri. Ama nedense, yıllardır “evi” yok, çalışma şartları en düşük düzeyde. Kültür Bakanı’nın açıklamasına göre Türk Tiyatrosu’nun inşaatı bu yıl da tamamlanmayacak. İnsanın yüreği burkuluyor değil mi?
Evimizin bina olarak hala hazır olmaması biraz kırıcı tabi, ama tiyatromuzun kötü şartlara ramen hala dim dik ayakta olması bence gurur verici. Şu anda bir bina içinde (Komedi Tiyatrosu) 3 tiyatronun olması kolay değil. Özellikle produksiyon kısmında çalışan arkadaşlar için. İnanıyorum ki , bu yıl olmazsa bile önümüzde ki yıl binamıza kavuşucağız. Ama yine de Üsküp Türk Tiyatrosu’nun kesintisiz çalışması bizim için sevindirici bir durum.
Bir yandan Türk Tiaytrosu’nda üst düzey temsiller, diğer yandan Türkiye dizilerinde üst düzey performanslar. Genç yaşta, büyük tecrübeler kazandınız. Tecrübelerinize dayanarak, Makedonya’daki Türk Tiyatrosu’nun geleceğini nasıl görüyorsunuz? Yeni nesiller adına umutlu musunuz?
Oyunculuk kariyerimde, 17 yıl içerisinde yaklaşık 40 tiyatro oyununda, 5 dizide, 2 filmde rol aldım ve bazı projelere yönetmen olarak katıldım. Tiyatroya başlamadan önce Televizyon ve Radyo programları yaptım. Resamcılıkla uğraştım, hatta kısa bir süre gazeteci olarak çalıştım. Bu çalışmaların bana inanılmaz tecrübe kazandırdığı doğrudur. Fakat inanın ki tecrübe kazanmak hiçbir zaman yeterli değildir. Her meslekte olduğu gibi, özellikle oyunculukta da her projede yeni birşey öğrenmekteyim. Makedonya’daki Üsküp Türk Tiyatrosu 67 yıl kendi sanatıyla, ayrıcalığıyla seyirci karşısında ayakta durmayı başarmıştır. Dünya çapında sayısız ödüllere sahip olmuştur. Bu tiyatronun geleceği tabiki genç nesillerin elinde. Bunu söyleyerek kendimi yaşlılar arasına koymuyorum tabiki . Bugün tiyatromuzun lokomotifi biz isek, 10 yıl sonra yeni neslin bizim yerimizde olması şart! Her enstitü sadece çalışarak geleceğini garantiye alabilir. Bunu bilerek, yeni nesil oyuncularımıza, ve henüz üniversitede okuyan arkadaşlarıma güvenim tam. Bizim aramıza katılarak, bizimle beraber ve bizden sonra bile Türk Tiyatrosunu ayakta tutabileceklerine inanıyorum.