Kosova Özel Mahkemesi’nin eski UÇK yöneticileri hakkındaki davada vereceği nihai karar öncesinde bazı büyükelçilik ve diplomatik misyonların Kosova’daki personelini azaltarak yalnızca zorunlu personeli bırakacağı iddia edildi. Söz konusu adımın, 16 Eylül öncesi ve sonrasında yaşanabilecek olası gerilimlere ilişkin endişeler nedeniyle atılacağı öne sürüldü.
Radio Dukagjini’nin konuya ilişkin görüştüğü diplomatik misyonlar ise personel çekildiği yönündeki iddiaları doğrulamadı.
Birleşik Krallık’ın Kosova Büyükelçiliği, personel sayısının azaltıldığı, çalışanların başka yerlere gönderildiği veya Kosova’dan çekildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Büyükelçilik, normal şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ve Kosova genelindeki çalışmalarına devam ettiğini belirterek güvenlik düzenlemelerinin standart uygulama kapsamında düzenli olarak gözden geçirildiğini bildirdi.
İngiliz Büyükelçiliği ayrıca uluslararası misyonların 16 Eylül’de açıklanacak karara ilişkin önceden bilgi aldığı yönündeki iddiaları da reddetti. Büyükelçilik, kararların Kosova Özel Mahkemesi’nin yetkisinde olduğunu ve uluslararası misyonların karar hakkında önceden bilgi aldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ifade etti.
Almanya’nın Kosova Büyükelçiliği de personelin başka bir yere gönderilmesine yönelik herhangi bir plan bulunmadığını açıkladı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise geçtiğimiz günlerde, Lahey’de eski UÇK yöneticileri hakkında verilecek nihai karar öncesinde Kosova’da gerilim yaşanmasından endişe duyduğunu söylemişti.
Vuçiç’in açıklamalarına Kosova UÇK Savaş Gazileri Örgütü Başkan Yardımcısı Gazmend Syla’dan tepki geldi. Syla, Vuçiç’in korkması için bir neden bulunmadığını belirterek, gazilerin cesaretlerini savaş sırasında, gerektiği zaman gösterdiklerini söyledi.












