Bulgaristan’a uzanan demiryolu hattı için 149 milyon euro hibe ayrıldı

Kuzey Makedonya’da Kriva Palanka-Deve Bair demiryolu hattının inşası için finansman anlaşmaları imzalandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Avrupa ulaşım ağında önemli yere sahip Koridor 8’in doğu kolunun tamamlanması hedefleniyor.

Proje için Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi kapsamında 149 milyon avroluk hibe sağlandı. Ayrıca Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından ayrı ayrı 175 milyon avroluk kredi desteği verildi.

Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Aleksandar Nikoloski, projenin ilk bölümünün tamamlandığını, ikinci bölümde çalışmaların sürdüğünü ve bugün üçüncü bölümün finansman anlaşmalarının imzalandığını belirtti.

Nikoloski, “Yaklaşık iki yıllık çalışmanın ardından artık gerçekçi, uygulanabilir ve inşa edilebilir bir projeye ulaştık. Bu son derece önemli bir gün” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Koçovska ise demiryolu hattının yalnızca bölgesel bağlantılar açısından değil, ülkenin ekonomik gelişimi açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Projenin Adriyatik ve Karadeniz arasında daha iyi bağlantı sağlayacağını belirten Dimitrieska-Koçovska, hattın ekonomik entegrasyonu güçlendireceğini, insan ve mal hareketliliğini kolaylaştıracağını ve Kuzey Makedonya ile bölge ekonomisi için yeni fırsatlar oluşturacağını ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Kuzey Makedonya Delegasyonu Başkan Yardımcısı Ben Nupnau da projenin stratejik önemine dikkat çekti.

Nupnau, “Koridor 8, hem Avrupa Birliği’nin hem de NATO’nun altyapısının bir parçasıdır. Bu bağlantı, Kuzey Makedonya’nın, bölgenin ve kıtanın dayanıklılığını artıracak; askeri ve ticari hareketliliği kolaylaştıracak, ticareti geliştirecek ve yeni iş imkanları oluşturacaktır” dedi.

Makedonya Demiryolları Genel Müdürü Sinişa İvanovski ise projenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi.

Toplam 22 kilometre uzunluğundaki hattın yüzde 60’tan fazlasının köprü ve tünellerden oluşacağını belirten İvanovski, zorlu dağlık arazi nedeniyle büyük mühendislik çalışmalarının yapılacağını söyledi.

İvanovski, “Hat tek raylı olacak ancak hem yolcu hem de yük taşımacılığına uygun şekilde inşa edilecek. Sadece 22 kilometrelik bölümde toplam uzunluğu 7,8 kilometre olan 21 tünel ve yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda 52 köprü ve viyadük bulunacak” dedi.

Projenin hayata geçirilmesi için ihale süreçlerinin devam ettiği, saha çalışmalarının ise bu yıl içerisinde başlamasının beklendiği bildirildi.

Koridor 8 Demiryolu Projesi, Balkanlar ve Avrupa açısından stratejik, jeopolitik ve ekonomik öneme sahip olan Trans-Avrupa Ulaşım Ağları’nın (TEN-T) önemli parçalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Read Previous

Elektrikli uçaklar 2030’lu yıllarda Avrupa’da kısa mesafeli uçuşlarda kullanılabilir

Read Next

Hırvatistan’da yeni otomobil satışları yüzde 5,2 arttı