Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA ofisinin işbirliğinde yapılan “Makedonya’daki Türkçe Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” sona erdi. Makedonya Türklerinin en önemli sorunlarının dile getirildiği çalıştayın kapanışına Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Piştar Lutfiu’nun katılmaması dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere çalıştayın başlamasından önce düzenlediği basın toplantısında Muhittin Kahveci, “İkinci günkü tanıtımda bakanın katılma ihtimali var.” ifadelerini kullanmıştı.
Hüsamettin GİNA / TİMEBALKAN
24-25 Aralık tarihlerinde düzenlenen çalıştayda eğitim sorunlarını okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim alanlarını kapsayacak biçimde Makedonya’daki tüm eğitim paydaşlarının katılımıyla, tartışmaya açılmış, tartışılan sorunların çözüm önerileri ise 36 madde haline getirilererek ilgili kurumlara sunulacak.
Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın katkıları ile hazırlanan sonuç bildirisinin ilk maddesinde Makedonya’daki Türkçe eğitiminde karşılaşan problemlerin çözümü ve Türkçe eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için M.C. Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve Türkçe eğitimini ilgilendiren başta beledeiyeler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde Türklerin istihdam edilmesi yer almaktadır.
İkinci maddede ise Türk öğretmenlerin teşkilatlanması amaçlanacak, bu amaca yönelik olarak bir Türk Öğretmenler Sendikası’nın kurulması hedeflenecek.
Sonuç bidirisinde ayrıca ders kitaplarının Türkçeye çevrilmesinde yaşanan sorunlara da özellikle yer verilmektedir. Dolayısıyla bir tercüme bürosu kurulacak. Büroda branş öğretmenlerinin yanında Türk dili açısından kitapları düzeltecek Türkçe uzmanları da yer alacak.
Lektür kitaplarının güncelenmesinin yanı sıra sonuç bildirisinde Türkçe yayınlarının teşhir ve satışının yapıldığı, kültür ve eğlence özelliği olan kitap kafelerinin açılması da teşvik edilecek.
Bu arada, Makedonya’da Türkçe eğitim veren okullarının her birinin, Türkiye’deki bir okulla kardeş okul yapılmasının sağlanması da düşünülmektedir.
Sonuç bildirisinde, Makedonya’da eğitimin artırılması için karma sınıf uygulanmasından da vazgeçilmesi talebi de yer almaktadır.
Makedonya’da Türkçe yaygın eğitim kapsamında 24 saat Türkçe yayın yapacak ulusal bir radyonun desteklenmesi gerektiği kaydedilen sonuç bidirisinde Türkçeyi yaygın olarak kullanmayan soydaşların bulundukları bölglerde Türkçe eğitim veren sınıfların açılması gerekliliği de vurgulandı.
Kurultayın kapanış konuşmasında söz alan TİKA Üsküp Ofisi Koordinatör Yardımcısı Emine Gizem Başkan, TİKA’nın Makedonya’da gerçekleştirdiği faaliyetlere değindi.
Gizem Başkan, “Sektörel dağılımına baktığımızda bu projelerin çok büyük bir kısmının eğitim alanında uygulanmış olması görmekteyiz. “ ifadelerini kullandı.
MATÜSİTEB işbirliğinde yaklaşık 6500 ilkokul, lise ve üniversiteni burs desteği sağlandığını vurgulayan Emine Gizem Başkan, “2007 yılından itibaren Makedonya’nın 22 belediyesinde 25 kurs merkezinde her yıl yaklaşık 80 öğretmen ile topam 10800 öğrenciyi Türk dili kursu düzenlenmiş ve düzenlenmeye devam etmektedir. 2007 yılından itibaren makedonya’nı 9 farklı bölgesinde yaklaşık 2300 öğrenci ve 250 öğretmen taşımalı eğitim hizmetinden yararlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Talim ve Terbiye Kurumu Genel Müdürü Muhittin Kahveci ise çalıştayın milletimize Makedonya Türklerine, bundan sonra yapılabilecek adımların planlı bir şekilde yapılmasına katkı sunacağına inandığını vurguladı.
Çalıştayla Makedonya’da Türkçe eğitimdeki sorunların azalmaya başlayacağını kaydeden Muhittin Kahveci, “Bazı kitaplarda tercüme hatası olabilir, fakat kitaplar hiç yoktu, yavaş yavaş olmaya başladı” şeklinde konuştu.
Sonuç bildirisi birkaç dile çevrilecek. Yayın basın organlarında yer alacak. Sonuç bildirisi Makedonya devletinin başta Eğitim ve Bilim Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara ulaştırılacak.
Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.