BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, ABD’nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından kabul edildi.
İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’in ilk kez çekimser oy kullanılması ile kabul edildi.
Mısır tarafından çarşamba günü BMGK’ya sunulan daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu sefer karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK’ya getirilerek oylandı.
İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edildi.
Şimdiye kadar BMGK’da İsrail’e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011’de İsrail’in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullandı.
“ABD, İsrail’e 50 yıldır yerleşim faaliyetlerini durdurması mesajını gönderiyor”
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden kararın, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD’nin ilk kez çekimser oy kullanması üzerine kabul edilmesine ilişkin, “ABD, İsrail’e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor.” dedi.
Oylamanın ardından karara ilişkin açıklama yapan Power, İsrail’in yerleşim birimlerinin sayısının arttığını ve bu durumun İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirterek, “ABD, İsrail’in 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerinin durması gerektiği mesajını gönderiyor.” dedi.
Filistin’den BMGK’ye teşekkür
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseye teşekkür ederek, kararın barış görüşmelerine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
Mansur, “Karar, iki devletli çözümün korunması ve barış ve umudun canlandırılmasında son çaba olarak görülebilir.” ifadesini kullandı.
İsrail’den tepki
İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise ABD’nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi.
Danon, “İsrail’in en büyük müttefikinden (ABD) paylaştığımız değerlere uygun hareket etmesini ve bu utanç verici kararı veto etmesini beklerdik.” dedi.
Trump’ın açıklaması
Kararın veto edilmesi çağrısında bulunan ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’e destek verdi.
Trump, “BM’ye gelince, 20 Ocak’tan sonra işler farklı olacak.” ifadesini kullandı.
ABD’nin 45. Başkanı seçilen Trump, 20 Ocak’ta görevi Obama’dan devralacak.
BM kararı memnuniyetle karşıladı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail’in Filistin’deki yasa dışı faaliyetlerine son vermesini talep eden kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Kararın, önemli bir adım olduğunu ifade eden Ban, İsrailli ve Filistinli liderlere, müzakerelere dönülmesi için uluslararası toplumla çalışmaları çağrısında bulundu.
Kaynak: AA