Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Bursları ile eğitim gören 30 öğrenciyi Mevlana’nın 743. Vuslat Yıl Dönümü etkinliklerini izlemek için Konya’ya götürüyor.
Ankara, Antalya, Eskişehir ve Kayseri’den 30 öğrenci, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün düzenlediği Şeb-i Arus törenlerini izlemek için Konya’ya gidecek.
Öğrenciler Konya’da Mevlana Türbesi ve Müzesi, Şehitlik Müzesi, Aziziye Camisi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Sahip Ata Külliyesi, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya Bilim Merkezi gibi yerleri ziyaret edecek ve Şeb-i Arus törenini izleyecek.
Gezi programıyla ilgili AA muhabirine bilgi veren YTB Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanlığı Uzmanı Arife Demir, Türkiye’de yükseköğretim gören Türkiye Burslusu öğrencilere kültürel ve sosyal rehberlik sağlanması, öğrencilerin bu yönlerinin geliştirilmesi, öğrencilerin Türkiye ve eğitim gördükleri şehirlere yönelik farkındalıklarının artırılması ve eğitimlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla buna benzer etkinlikleri düzenlediklerini ifade etti.
“Mevlana’yı, hala okuyorum”
Törenleri izlemek için Ankara’dan Konya’ya gidecek öğrenciler de duydukları heyecanı AA muhabirine anlattı. ABD’den gelen ve Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünde yüksek lisans yapan Amanda Lee Rewerts, Mevlana’yı hem ilkokul hem de lisedeyken okuduğunu söyledi.
Rewerts, “Çok iyi ve ağırbaşlı bir şair. Daha fazla eserini okumak istiyorum. Konya hakkında da çok şey duydum. Birçok arkadaşım Konya’yı mutlaka ziyaret etmem gerektiğini söyledi. Çünkü Türk tarihi için çok önemli bir yer. Gideceğim için çok heyecanlıyım. Bu çok güzel bir organizasyon çünkü Türkiye hakkında daha çok şey öğrenmemi sağlayacak.” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Bölümünde okuyan Afgan öğrenci Abdul Maruf Satary de yaklaşık 5 senedir Türkiye’de bulunduğunu belirtti. Türkiye’ye gelmeden önce ülkesinde eğitim görürken de Mevlana’nın kitaplarını ve şiirlerini okuduklarını anlatan Satary, “Eserleri, sözleri çok güzel. Çok beğeniyorum, çok seviyorum zaten Mevlana’yı, hala okuyorum.” ifadelerini kullandı.
“Ruhun bir gün seni sevgiliye taşıyacak”
İki yıldır Gazi Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde okuyan Tahawi, “Kitabı okuduğumda ondan çok hoşlandım. Türkiye’ye geldiğim için de Mevlana Celaleddin Rumi’yi daha yakından öğrenmek istiyorum. Konya gezisi olacağını duyduğumda çok merak ettim, zaten gitmek istiyordum ve etkinliğe katılmak için kendim talepte bulundum. Etkinlikleri yakından görmek istiyorum.” diye konuştu.
Tahawi, Mevlana’nın “Kalbin bir gün seni sevgiliye götürecek. Ruhun bir gün seni sevgiliye taşıyacak. Sakın acında kaybolma. Bil ki çektiğin acı bir gün dermanın olacak.” sözünü de okudu.
“Türkçeyi Tahran’daki Yunus Emre Enstitüsünde öğrendim”
Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümünde doktora yapan İranlı Faezeh Abedkouhi, Türkçeyi Tahran’daki Yunus Emre Enstitüsünde öğrendiğini ifade ederek “Gerçekten çok çaba sarf ediyorlar öğrenciler için. Türkiye’ye gelmeden önce, akademik çalışma yapacağım için bu dili kapsamlı şekilde bilmek gerekiyordu. O yüzden orada 6 ay eğitim gördüm. Türkçeyi o kadar çok seviyorum ki hızlıca öğrendim.” dedi.
Abedkouhi, Mevlana’yı Türkiye’ye gelmeden önce de tanıdığını, İran’da okullarda onun kitaplarını ve şiirlerini okuduklarını belirtti.
“Bu tören, insanın Allah’a kul olduğunu göstermesidir”
Mevlana’nın mektupları, rubaileri, Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecalis-i Seba, Fihi Ma Fih gibi eserlerinin İran’da da okutulduğunu söyleyen Abedkouhi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunların hepsini biz okuyoruz, yani Mevlana hakkında bilgilerimiz var. Şeb-i Aruz etkinliklerine gitmeyi kendimiz istedik, YTB bunu bize önerdiği için de çok memnun olduk. Sema töreni hakkında da bilgimiz vardı ve canlı görmek istedik. Mevlevi sema töreninde galiba dört tane selam var. Bu tören, insanın Allah’a karşı irfani, dini ve içsel anlamda ilgisini ve kul olduğunu göstermesidir. Bunu canlı bir şekilde izlemek istiyoruz.”
Kaynak: AA