Stamatov, 2017 yılında Bulgaristan’da ikili eğitim sistemi başlatılacak

Dün Kırcaali Valiliğinde Vali İliya İliev’in himayesi altında “Mesleki Eğitim” konulu tartışma toplantısı yapıldı. Toplantıda konuklar arasında Kırcaali Milletvekili Tsveta Karayançeva ve Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Diyan Stamatov hazır bulundular. Demografik çöküş, maddi ve teknik donanımın eskimesi, öğrencilere uygulamalı eğitim için bireysel iş pozisyonları sağlanmasında yaşanan zorluklar ve yeni yetişenlerin makina imalatı, inşaat ve hafif sanayi gibi önde gelen sektörlere ilgilerinin düşük olmasının mesleki eğitimin gelişiminde karşılaşılan temel sorunlar olarak belirlendi.

Kırcaali Bölge Eğitim Müdürü Grozdan Kolev, bölgede bulunan mesleki okulların şu anki durumu ve iş dünyası ile ilişkilerine ilişkin slayt gösterisi sundu. Toplantıda yer alan mesleki lise müdürleri ve işveren örgütlerinin temsilcileri konuyla ilgili yapılan tartışmalara aktif olarak katıldı.

Vali İliev, “Bu formatta ikinci bir toplantı yapıyoruz. Amacımız eğitim ve iş dünyasının görüşlerinin yakınlaştırılması ve aralarındaki iletişimi kolaylaştırmaktır, çünkü bu hem onların, hem de devletin yararına olup, yerel ekonomiyi de teşvik etmiş olacak” dedi. Vali, konuyla ilgili toplantının farklı branşlar çerçevesinde yapılan tartışmalarla devam edeceğini açıkladı.

Milletvekili Tsveta Karayançeva, iyi mesleki eğitim ve kadroların mesleki yeterliliklerinin artırılmasına yönelik faaliyetlerin iş dünyasının sırtını dayadığı güç olduğunu ve onlarsız yüksek kaliteli üretim yapılmasının mümkün olmadığını ve Eğitim ve Bilim Bakanlığının desteğiyle düzenlenen bu tür forumların sorunların ortaya koyulması gibi onların çözümüne yönelik ufukların da çizilmesine katkı sağladığını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Diyan Stamatov lise mezuniyet sınavlarının hafifletilmesi ve teorik derslerin pahasına uygulamalı derslerin artırılması gibi Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle bu yönde iki olumlu adımın atıldığını hatırlattı. Stamatov’un, çağdaş gerçekçilik göz önüne alındığında mesleki okulların çocukların ve ebeveynlerin en çok tercih ettiği başlıca yabancı dil liseleri olmak üzere ağırlıklı olarak çeşitli derslerin okunduğu bölümlerin bulunduğu düz liselerle rekabet içinde oldukları ortama maksimum derecede esnek ve uyarlanabilir olması gerektiği kanaatinde olduğu anlaşıldı. Stamatov, mesleki okulların firmalarla uzun sureli ortaklık kurması, maddi ve teknik donanımın yenilenmesine ilişkin proje başvurusunda bulunması, daha cazip mesleki bölümler ve uyarlanabilir eğitim planları sunması, işgücü piyasasını dikkate alması ve ürününün daha agresif reklamını yapmaları gerektiğini düşünüyor. Avrupa modeli örnek alınan ikili eğitim (çalışarak öğrenme) iyi bir örnek olarak gösterildi. Diyan Stamatov, “2017 yılının başında Akıllı Büyüme İçin Bilim ve Eğitim Operasyonel Programı kapsamında 100-200 bin leva arasında mali kaynakla Bulgaristan’da da ikili eğitim sistemini başlatacağız. Bu eğitim sistemine göre öğrenciler haftada üç gün ücret karşılığında çalışacaklar, iki gün ise okulda eğitim görecekler” diye bildirdi.

Toplantıda verilen bilgiye göre Kırcaali bölgesinde 10 mesleki eğitim ve mesleki eğitim verilen sınıfların bulunduğu 2 ilköğretim okulu mevcut. Son 4 yıl içinde bu okullardan mezun olan öğrencilerin sayısı üçte bir oranında azaldı, bu okulların müdürleri ise öğrenci kabulüne ilişkin planı yerine getirmekte son derece zorlanıyor. Bazı katılımcılar, “Öğrenci sayısı az olan sınıflar oluşturuluyor, meslek bölümlerinin isimlendirilmesi zor değiştiriliyor, yeni aletler ve makinalar alımı için kaynaklar yeterli değil, küçük yerleşim yerlerinde ise öğretim gören öğrencileri kabul edip, iş ortamı sağlamaya razı olan firmalar bulunmuyor. Aynı zamanda kurslar düzenleyen eğitim merkezleri 3 veya 4 yıl yerine birkaç ayda meslek sahibi olma fırsatı sunuyor. Ortada bir çelişki var, işsizlik olup, iş dünyası kadro eksikliği yaşamasına rağmen yabancı dil liseleri pahasına mesleki okullar boşalıyor” diye yorumda bulundular.

Stamatov, “Eğitim sistemi idari yaptırımlarla değil, daha iyi yönetim, daha çok uygulamalı dersler, talep edilen mesleklerin itibarının yükseltilmesi ve iş dünyası ile sıkı bağlantılar içinde ve onun gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmasıyla düzenlenebilir” diye özetledi. Stamatov’un ifadelerine göre 2017 yılı mesleki eğitime ivme kazandıracak, çünkü son kez hem 7. sınıftan, hem 8.sınıftan sonra öğrenciler kabul edilecek. Bakan Yardımcısı, iş dünyasının sadece okulda tamamen işe hazır kadrolar yetiştirilmesinin mümkün olmadığının farkına varıp, yeni yetişenlerin mesleki beceriler edinmesi sürecinde aktif olarak yer alıp, onların ülkede kalmasını sağlamayı başarması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Kırcaali Haber

Read Previous

Kosova ile Türkiye sağlıkta işbirliğe yeni ivme

Read Next

Edirne, Selanik’te tanıtıldı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *