Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna tasarısına ilişkin karar, geri çekilme veya önceki pozisyonlarda değişiklik anlamına gelmiyor

Kuzey Makedonya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun kararlarını destekleme ve oylama kararlarını, küresel dış politika eğilimlerinin kapsamlı bir araştırma ve analizine dayanarak aldı.

Bu kararlar, dünya çapında barış, güvenlik ve refahın güçlendirilmesi amacıyla ve ülkenin stratejik çıkarları doğrultusunda istikrarlı bir konum oluşturma ve stratejik ortaklarıyla daha güçlü ilişkiler kurma hedefiyle alındı. Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, bu kararları Ukrayna Kararı ile ilgili olarak duyurdu.

Bakanlık, özellikle ABD Başkanı ve Amerikan yönetiminin, Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki askeri faaliyetlerin etkili ve doğrudan müzakereler yoluyla hızla sona erdirilmesi yönündeki güçlü taahhütlerini dikkate aldıklarını vurguladı. Bu müzakerelerin temel amacı, Ukrayna ve daha geniş bölgede kalıcı barış ve güvenliğin en kısa sürede sağlanmasıdır.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “BM Genel Kurulu kararlarını destekleme ve oylama konusunda alınan kararlar, önceden ifade edilen pozisyonların geri çekilmesi veya değiştirilmesi olarak yorumlanmamalıdır. Aksine, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, bu kararlarla Ukrayna’ya verdiği güçlü desteği bir kez daha teyit ediyor ve Rusya Federasyonu’nun saldırganlığını kınamaya devam ediyor. Aynı zamanda, Ukrayna halkına ve ülkenin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin, bağımsızlığının, özgürlüğünün ve demokrasisinin tam korunması yönündeki çabalarına karşı güçlü bir dayanışma ve sorumluluk ifade ediyor.” denildi.

Bakanlık, son üç yılda olduğu gibi, bugün ve gelecekte de Kuzey Makedonya’nın, uluslararası toplumun, özellikle ABD ve Avrupa Birliği’nin, Ukrayna’da ve daha geniş bölgede ve dünyada askeri faaliyetlerin durdurulması ve kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın sağlanması yönündeki kapsamlı çabalarına güçlü bir şekilde bağlı kalacağını hatırlattı.

Read Previous

Eğitim Bakanlığı, Üsküp’teki Biyometrik Araştırma Enstitüsü’nü kapatma kararı aldı