Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Onkoloji hastaları biyolojik tedaviden mahrum kaldı.
Üsküp’teki Radyoterapi ve Onkoloji Kliniği’nde tedavi gören hastalar biyolojik tedaviye erişim sağlayamıyor.
MIA’ya (Makedonya Haber Ajansı) konuşan bazı hastalar, şu anda biyolojik tedavi olmadığını ve “atezolizumab (tecentriq)”, “bevacizumab (avastin)”, “palbociclib”, “ribociclib”, “fulvestrant” ve “cetuximab” gibi ilaçların bulunmadığını belirttiler.
Hastalar, yakın zamanda “trastuzumab emtansine (kadcyla)”, “nivolumab”, “cobimetinib” ve “vemurafenib” gibi ilaçların da temin edilememesinden endişe ediyorlar.
Hastalardan, “Hema-Onko” derneği üyesi Ana Marjanović, bu durumu şu şekilde açıkladı:
“Onkoloji Kliniği, metastatik kanser hastalarının sayısındaki artışı karşılayamıyor ve bu, ilaç eksikliğinin sebeplerinden biri. İkinci sebep ise, hastaların yaşam sürelerinin uzaması ve dolayısıyla bu tedaviye daha uzun süre ihtiyaç duymaları. Geçen yıl yapılan ek protokollerle ek kaynaklar onaylanmıştı ancak açıkça görüldü ki, bunlar yeterli olmadı. Cuma gününden itibaren tedavi eksikliği mevcut. Onkoloji, yeni bütçenin onaylanmasıyla bu açığı kapatmak için ek kaynaklar sağlamaya çalışıyor.”
Marjanović, bir hasta ve dernek üyesi olarak, Pozitif Liste’de değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer Sağlık Fonu ve Bakanlık, bu değişikliğin aciliyetini anlar ve uygun bir çözüm bulurlarsa, gelecekte terapi eksikliği, ki bu pek çok hasta için hayatidir, tartışma konusu olmayacaktır. Bu nedenle, Bakanlık ve Sağlık Fonu’na tekrar çağrıda bulunuyoruz: Şu anda tedavisiz bırakılan hastalar için anında bir çözüm bulunmalı ve aynı ilaçların gelecekte Pozitif Liste’ye dahil edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.” şeklinde konuştu
Üsküp Üniversitesi Radyoterapi ve Onkoloji Kliniği ise mevcut durumun idari prosedürlerden kaynaklandığını belirtti.