Göçmenlerin AB’ye girişinde önemli bir nokta olan Yunanistan, daha sıkı göç kontrollerini savunuyor.
AB Göç Komiseri Magnus Brunner, Yunanistan’ın ülkeye yasa dışı yollardan gelen çok sayıda insanla mücadele ettiği bir dönemde, sınır dışı işlemlerinin AB’nin yürütme organı için kilit bir öncelik olduğunu belirtti.
Brunner, Atina ziyareti sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e “Geri göndermeler konusu kesinlikle yerine getirmemiz gereken bir mesele,” dedi.
Göç ve içişleri görevini 2024’ün sonlarında üstlenen Avusturyalı muhafazakar AB Komiseri, AB’nin yeni Göç ve Sığınma Paktı’nın uygulanmasının önemini vurguladı.
Geçen yıl mayıs ayında Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Pakt, sığınmacıların kabulü ve yeniden yerleştirilmesini yönetmek için ortak bir kurallar bütününü oluşturuyor.
İlk olarak Eylül 2020’de açıklanan reform, sığınmacıların belirlenmesi, hızlandırılmış sınır prosedürleri ve mültecilerin yeniden yerleştirilmesi de dahil olmak üzere göç yönetiminin tüm yönlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.
AB Göç Komiseri Magnus Brunner, “Elbette önümüzde yapılması gereken bazı şeyler var. Anlaşmayı uygulamak bunlardan biri,” dedi.
Göçmenlerin AB’ye girişinde önemli bir nokta olan Yunanistan, daha sıkı göç kontrollerini savunuyor.
“Yunanistan uzun yıllar boyunca göç krizinin ön saflarında yer almış bir ülke” diyen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, AB politikasının dış sınırların korunmasına doğru kaymasından ve geri göndermelere daha fazla odaklanılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Perşembe günü düzenlenen bir kurtarma operasyonunda Yunan yetkililer, Malta bandıralı bir tanker tarafından uzak Gavdos adasının 30 deniz mili (56 kilometre) güneydoğusunda tespit edilen bir gemideki 36 göçmene müdahale etti.
Yetkililer, sahil güvenlik gemilerinin göçmenlere yakındaki Girit adasındaki bir limana kadar eşlik ettiğini söyledi.
Komiserin Atina ziyareti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ın bir Türk vatandaşını yasa dışı olarak sınır dışı ettiğine hükmettiği ve geri itmeleri “sistematik” olarak nitelendirdiği kararının ardından gerçekleşti.
Yunanistan geri itme uygulamaları yaptığını reddediyor ve “katı ama adil” bir göç politikası uyguladığını savunuyor.
Yunanistan’da 2024 yılında yasa dışı yollardan gelen 60.000’den fazla göçmen kaydedildi. Bu rakam, son 18 ayda deniz yoluyla gelenlerin oranında yaklaşık yüzde 50’lik bir artışa işaret ediyor.
Yunanistan, Türkiye sınırı boyunca sınır duvarını genişletmek için doğrudan AB fonu sağlamak istiyor.
Brunner’in gündeminde Yunanistan’ın göç, denizcilik ve dışişleri bakanlarıyla yapacağı görüşmeler yer alırken, Cuma günü Kıbrıs’a geçerek göç politikasıyla ilgili yeni görüşmelerde bulunacak.
Düzensiz varışlarda düşüş
Ancak AB’nin sınır ajansı Frontex bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, düzensiz sınır geçişleriyle bloğa giren insan sayısının 2024’te son üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini söyledi.
Frontex’in ilk rakamları 2024 yılında 239.000’in biraz üzerinde düzensiz sınır geçişi olduğunu gösteriyor ki bu rakam COVID-19 salgını nedeniyle göçün zaten azaldığı 2021’den bu yana en düşük rakam.
euronews