İçişleri Bakanlığı’ndan milletvekili Beycan İlyas’a “vatandaşlık yasası” yanıtı

Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı tarafından, Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve milletvekili Dr. Beycan İlyas’ın vatandaşlık yasasında yapılan değişiklikler ve başvurular hakkında mecliste içişleri bakanına soru önergesine yanıt verildi.

Türk Demokratik Partisi (TDP) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Genel Başkanımız ve milletvekili Dr. Beycan İlyas’ın anavatana göç etmiş vatandaşlarımızın yeniden vatandaşlık hakkı kazanmaları için 2021 yılında K.M.C. vatandaşlık yasasında yapılan değişiklikler ve başvurular hakkında mecliste içişleri bakanına soru önergesinde bulunmuştu. Bu yasadan doğan haklarını kullanmak isteyen göçmenlerimiz için yöneltilmiş olan soru önergesine içişleri bakanımızdan gelen yazılı cevabı sizlerle paylaşıyoruz.”

İçişleri Bakanlığı’ndan TDP Genel Başkanı ve milletvekili Dr. Beycan İlyas’a gönderilen yanıtta şu ifadelere yer verildi:

“Yukarıda belirtilen numara ve tarihle bakanlığa iletilen, Milletvekili Beycan İlyas tarafından verilen ve köken temelli vatandaşlık edinme hakkını konu alan meclis sorusuyla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı’nın yetki alanı çerçevesinde yapılan analiz sonucunda şu hususlan arz ederiz:

İçişleri Bakanlığı olarak, vatandaşlık edinme taleplerine, yasal ve alt düzenlemelere uygun olarak, hiçbir ayrımcılık yapmadan, büyük bir dikkatle işlem yapmaktadır. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına geçişle ilgili işlemler, yasal düzenlemeler çerçevesinde yürütülmektedir.

Bu bağlamda, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanunu’nun 8. maddesinde (Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, sayılar: 67/1992, 8/2004, 98/2008, 158/11, 55/16, 174/21 ve 67/22) belirtildiği üzere, Kuzey Makedonya’dan göç eden bir kişi o kişinin ilk kuşak soyundan gelenler, 7. maddenin 1. fıkrasının 2, 6 ve 10. bentlerinde belirtilen koşulları sağlamasa bile, doğrudan vatandaşlık edinme hakkına sahip olabilir. Ayni maddenin 2. fıkrası, Kuzey Makedonya’dan başka bir ülkeye göç eden bir kişinin, cinsiyet, irk, ten rengi, ulusal ve sosyal köken, politik ve dini inanç, mali ve toplumsal statü gözetilmeksizin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşı sayılacağını hükme bağlamaktadır.

2021 yılında yapılan yasal degisiklikler (özellikle 8. maddeye dayalı vatandaşlık edinme koşullarını kolaylaştıran degisiklikler) Kuzey Makedonya vatandaşlığı için başvuran kişi sayısının drastik şekilde artmasına yol açmıştır.

2021 yılından bugüne kadar, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlığına yaklaşık 9.000 başvuru alınmıştır. Bu başvurular, İçişleri Bakanlığının yerel birimlerine ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine (Ankara ve Istanbul) yapılmıştır. Yukarıda belirtilen bağlamda, vatandaşlık edinme statüsü ile ilgili islemlerin özel bir nitelik taşıdığını ve bu sürecin, başvurularını kanunla belirlenen şartlara uygun olup olmadiginin kontrol edilmesi adına bir dizi resmi işlem gerektirdiğini özellikle vurgulamak isteriz.”

Read Previous

Avrupa Parlamentosu önünde, İsrail’in alıkoyduğu Filistinli doktor Ebu Safiyye için gösteri düzenlendi

Read Next

Kosova’da havai fişek patlamasında yaralanan Memaj, tedavi için İstanbul’a nakledildi