Yunanistan’dan Fransa’nın askeri uydularına erişim

Yunanistan ile Fransa arasında yeni iş ortaklıklarına imza atılan 1. Savunma İnovasyon Sempozyumu düzenlendi.

12-13 Aralık 2024 tarihlerinde Yunanistan’ın başkenti Atina’da 1. Fransız-Yunan Savunma İnovasyon Sempozyumu düzenlendi. Yunan ve Fransız Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yanı sıra savunma sanayii, zırhlı araç üretimi, gemi inşası, robotik sistem geliştirme, otomasyon ve yapay zeka ağlarının uygulanması gibi alanlarda faaliyet gösteren iş insanları ve uzmanların da katıldığı bu sempozyomda çeşitli iş birliklerine imza atıldı.

Yunan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre sempozyumda yaşanan gelişmeler şu şekilde:

  • Yunanistan, Fransa’nın Modern Askeri Gözlem Uydusu Programı’na (CSO: Composante Spatiale Optique) erişim satın aldı.
  • GDAEE ile DGA arasında iş birliği mutabakatı imzalandı.
  • İnsansız sistemlerin kontrol ve yönetimi alanlarında yenilikçi teknoloji geliştiren Yunanistan merkezli şirketler ödüllendirildi.
  • Savunma sanayii, profesyonel araç geliştirme, gemi inşası, robotik sistem geliştirme, otomasyon ve yapay zeka ağlarının uygulanması gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler arasında iş birliği anlaşmaları yapıldı.
  • Sempozyumda konuşma yapan Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Yunanistan ve Fransa’nın artan iş birliğinden bahsetti ve şunları kaydetti:
  • “Bugün burada olmak benim için büyük bir mutluluk. Bu, Yunanistan Savunma İnovasyon Merkezi (ELKAK) ile Fransız yenilik ekosistemi arasındaki yakın iş birliğinin bu aşamasında gerçekleşiyor. Bu sempozyum, iki müttefik ve dost ülke arasındaki bağları güçlendiriyor.
  • Yunanistan ve Fransa; Avrupa idealleri, demokrasi ve Uluslararası Hukuk temelli, tarihi dostluk bağları ile birbirine bağlıdır. Bu bağlar, Eylül 2021’de imzalanan Yunan-Fransız Savunma Anlaşması ile pekiştirilmiştir. Bu anlaşmadan gurur duyuyorum. Bu anlaşma, ortak tatbikatlar, ortak görevler ve karşılıklı destekle uygulanmaktadır.
  • Bugün burada, Doğu Akdeniz’de Fransız uçak gemisi olan Charles de Gaulle’ye, Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir fırkateyn ve bir denizaltı ile eşlik etmektedir. Buna ek olarak Belharra Programı, bu yakın iş birliğinin buzdağının sadece görünen kısmıdır. Belharra’nın bazı bölümlerinin Yunan şirketleri tarafından üretildiğinden gurur duyuyoruz. Tabii ki Rafale savaş uçakları programını unutmamalıyız.”

Yunanistan, 120 milyon Euro tutarındaki anlaşma ile Fransa’nın Askeri Gözlem Uydusu Programı’na erişim hakkı kazandı. Bu katılım, güneş eşzamanlı yörüngede bulunan ve eski Helios 2 uydularının yerini alan gelişmiş CSO uydularını kapsıyor. Hem görünür ışıkta hem de kızılötesi ışıkta, 20 cm’ye kadar yüksek çözünürlükte görüntüler sunabilen bu askeri uydular sırasıyla 800 km ve 480 km irtifada yer almakta. Bu bağlamda 2025 yılının Şubat ayında fırlatılması planlanan CSO 3 uydusuyla askeri gözlem ağının tamamlanması planlanmakta.

İlgili anlaşma, Yunan Savunma Sanayii Genel Müdürü Tümgeneral Ioannis Bouras ve Fransız Tümgeneral Gael Diaz De Tuesta arasında imzalandı. Yapılan törene Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Fransa’nın Yunanistan Büyükelçisi Laurence Auer da katıldı. Bu gelişme, Yunan-Fransız stratejik ilişkilerinin bir adım ileriye gitmesini temsil ediyor.



defenceturk

Read Previous

AB, Kosova’ya uygulanan cezai önlemleri kademeli olarak kaldıracak

Read Next

Bulgaristan 7 Leva dezenfeksiyon ücreti almaya başladı