Milletvekili Antonis Samaras, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in hükümetini Türkiye’ye karşı fazla yumuşak davranmakla suçlamıştı.
Yunanistan’ın eski başbakanı ve milletvekili Antonis Samaras, iktidardaki Yeni Demokrasi (ND) Partisi’nin parlamento grubundan ihraç edildi.
Başbakan Kiryakos Miçotakis’in hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Samaras’ın hükümetin politikalarıyla “taban tabana zıt” açıklamalarda bulunduğu belirtildi.
Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, “Bu çalkantalı dönemde kimsenin ülkenin istikrarıyla oynamaya hakkı yok,” dedi.
Kathimerini gazetesi, Samaras’ın ihraç edilmesi ardından yaptığı ilk açıklamada, Miçotakis’i “kibirli ve soğukkanlılıktan uzak” olmakla suçladığını aktardı.
Samaras, Miçotakis’in hükümetine başta Türkiye ile normalleşme süreci olmak üzere birçok konuda sert eleştiriler yöneltmişti.
Yunan gazetesi VIMA’da cumartesi günü yayınlanan röportajında Samaras, Miçotakis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis’i Türkiye ile ilişkilerde izlediği politikalarda sürekli taviz verdiğini savunmuştu.
Miçotakis 7 Kasım’da Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Hristodulidis ile bir araya gelmişti. Samaras, bu görüşmeyi “ciddiyetsiz” diye niteleyerek Atina’nın çıkarlarıyla bağdaşmadığını söylemişti.
Türk-Yunan ilişkilerinde normalleşme
Miçotakis Budapeşte’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ardından düzenlediği basın toplantısında, “komşular arasındaki ilişkilerde normalleşmenin hedef olması gerektiğini” belirtmişti.
Miçotakis’in açıklamaları, Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarının, Kıbrıs başta olmak üzere deniz ve toprak anlaşmazlıkları, enerji kaynakları ve göç gibi çeşitli konuları görüşmek ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya gelmesinin hemen ardından geldi.
Son 50 yılda, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar Atina ve Ankara’yı üç kez savaşın eşiğine getirdi.
Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları ve kaynak arama haklarına odaklanan anlaşmazlıklar, en son 2020 yılında Türk ve Yunan donanma gemilerinin Akdeniz’de birbirlerini gölgelemesiyle alevlendi.
Analistler iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin Türkiye’nin AB ve bazı Batılı müttefikleriyle gerilen ilişkilerini onarmasına yardımcı olabileceği için önemli olduğunu belirtiyor.
Yunanistan ve Türkiye arasında 2025 yılı başlarında üst düzey bir iş birliği konseyi kurulması planlanıyor.
euronews