Avrasya coğrafyasında yerleşik Müslüman ülkelerin dini kurumları ve Müslüman toplulukların kuruluşları arasında din hizmetleri ve eğitimi alanlarında işbirliğini geliştirmek amacıyla oluşturulan ve Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl 9’uncusu düzenlenen Avrasya İslam Şurası İstanbul’da başladı. Şuraya Makedonya’dan da temsilci katılıyor.
Avrasya coğrafyasında yerleşik Müslüman ülkelerin dini kurumları ve Müslüman toplulukların kuruluşları arasında din hizmetleri ve eğitimi alanlarında işbirliğini geliştirmek amacıyla oluşturulan ve Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl 9’uncusu düzenlenen Avrasya İslam Şurası İstanbul’da başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifi, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ev sahipliğinde Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen şuraya, 33 ülkeden 120 temsilci katılıyor.
Ana başlığı “Avrasya’da İslam, Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” olan ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) gündemiyle toplanan şurada katılımcılara, “Bu örgüt ile varsa her türlü ilişkinizi sonlandırın” mesajı verilecek.
Terör örgütü DEAŞ’ın da ele alınacağı şuranın en önemli oturumlarından birisi “Küresel Bir Tehdit Olarak FETÖ Hareketinin Avrasya Yansımaları” olarak belirlendi.
Şurada “Avrasya’da Dini Bilgi Üreten Kurumlar”, “Yeni Medya ve Din İstismarı”, “Küresel Tehdit ve Şiddet Hareketi-DEAŞ”, “Din İstismarını Önlemenin Yolları ve Çözüm Önerileri” başlıkları da irdelenecek.
“Şurada FETÖ’nün hegemonyası tespit edilecek”
Şuraya, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Estonya, Gürcistan, Hırvatistan, Kazakistan, Karadağ, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Litvanya, Makedonya, Moğolistan, Moldova, Romanya, Rusya, Slovenya, Tacikistan, Ukrayna, Yunanistan, Hollanda, İsveç, İngiltere, Avusturya, İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, İsviçre, Mısır ve Hindistan’dan 120 temsilci katılıyor.
Öte yandan dört gün sürecek şurada, FETÖ/PDY’nin dini bir yapı olmadığı, örgütün liderine atfedilen sıfatların ise İslam ile bağdaştırılamayacağı anlatılacak.
Toplantıda, “Halk iradesine dayanan meşru bir yönetimi, din kisvesi altında örgütlenip silah zoruyla devirmeye teşebbüs etmek, milli iradeyi hiçe saymak ve bir hak gaspı olduğu bunun da dinen meşru görülemeyeceği” vurgulanacak.
Şurada, katılımcılara, “FETÖ’nün başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok yerinde özellikle Asya ve Afrika’da açtıkları okullar marifetiyle içi boş bir İslam söyleminin öncüsü olmuş, bu bölgelerde yaşayan Müslümanların umut ve enerjilerini heder ettiği” aktarılacak.
Ayrıca örgütün, eğitim gönüllüleri adı altında Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Uzak Doğu’da gerçekleştirdiği tahrifat ve tahribatla bu ülkelerde dini değerleri kullanarak kurdukları hegemonya tespit edilecek.
Şura, 14 Ekim Cuma günü sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erecek.
Kaynak: AA