İtalyan gemisindeki 16 kişilik ilk göçmen grubunun Arnavutluk’a varışı protesto edildi

İtalya-Arnavutluk göçmen anlaşmasına karşı çıkanlar, her iki ülke halkına danışılmadığı için anlaşmanın demokratik olmadığını savunuyor.

Uluslararası sularda yakalanan göçmenleri taşıyan ilk İtalyan gemisi Balkan ülkesine ulaşırken bir grup aktivist Çarşamba günü protesto gösterisi düzenledi.

İtalya’nın geçen hafta Arnavutluk’ta açtığı iki merkezden biri olan Şingin (Shengjin) Limanı girişinde toplanan göstericiler “Avrupa rüyası burada sona eriyor” yazılı bir pankart açtı.

Protestoculardan Edison Lika, “Bu tür bir anlaşmayı ilk kez protesto etmiyoruz. Haberimiz olduğu andan itibaren karşı çıktık,” dedi.

“Bu anlaşma insan haklarına aykırıdır. Daha somut olarak göçmenlerin haklarıyla ilgilidir. Böyle bir anlaşma demokratik değil, çünkü her iki ülkenin halklarına sorulmamıştır,” dedi.

Bakanlık sözcüsü çarşamba günü erken saatlerde bir İtalyan donanma gemisinin, Libya’dan yola çıktıktan sonra denizde kurtarılan 10’u Bangladeşli, altısı Mısırlı 16 erkek göçmenden oluşan ilk grubu getirmek üzere Arnavutluk’un Shengjin limanına yanaştığını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta İtalya, Arnavutluk’ta Roma’nın yetkisi altında, sınırları dışındaki binlerce sığınmacıyı işlemden geçirmeyi planladığı iki göçmen merkezini faaliyete geçirdi.

Roma’ya göre bu merkezlere sadece yetişkin erkekler yerleştirilecek; kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hasta ya da işkence mağduru olanlar gibi savunmasız kişiler ise İtalya’da barındırılacak. Aileler birbirinden ayrılmayacak.

Başkent Tiran’ın 66 kilometre kuzeybatısındaki Shengjin’de bulunan ilk merkez yeni gelenlerin taranması için kullanılırken, yaklaşık 22 kilometre doğudaki Gjader’deki eski askeri havaalanının yakınında bulunan diğer merkez ise sığınma taleplerinin işleme konulması sırasında göçmenleri barındıracak.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama tarafından geçtiğimiz kasım ayında imzalanan beş yıllık bir anlaşma uyarınca her ay İtalyan sahil güvenliği tarafından uluslararası sularda yakalanan 3.000 kadar göçmen Arnavutluk’ta barındırılacak.

İtalya, sığınma hakkı tanınanları ülkeye kabul edecek. Başvuruları reddedilenler ise doğrudan Arnavutluk’tan sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

Sığınmacıların barındırılmasının Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeye verilmesini öngören tartışmalı anlaşma, İtalya gibi ağır bir mülteci yükü altında ezilen bazı ülkeler tarafından memnuniyetle karşılanırken, insan hakları grupları tarafından da tehlikeli bir emsal teşkil ettiği gerekçesiyle eleştirildi.

Meloni ve sağcı müttefikleri uzun zamandır Avrupa ülkelerinin göç yükünü daha fazla paylaşmasını talep ediyor.

İtalya Başbakanı, Kuzey Afrika’dan Orta Akdeniz göç rotası üzerinden Avrupa’ya ulaşan insan sayısındaki düşüşe rağmen, Arnavutluk anlaşmasını yıllardır AB’yi rahatsız eden bir soruna yenilikçi bir çözüm olarak gösterdi.

Bu yıl İtalya’ya ulaşan göçmen sayısı 2023’e kıyasla 2024’te yüzde 61 oranında düştü.

İtalya İçişleri Bakanlığı’na göre, geçen yıl aynı tarihte 138.947 olan göçmen sayısına kıyasla, bu yıl 15 Ekim itibarıyla İtalya’ya deniz yoluyla yaklaşık 54.129 göçmen ulaştı.





Kaynak: euronews

Read Previous

Rutte: Priştine-Belgrad diyaloğu istediğimiz gibi ilerlemiyor

Read Next

İsrail’in 377 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 42 bin 438’e çıktı