Yunan polisi, İsrailli elmas kralı Beny Steinmetz’i Romanya’da hakkında çıkarılan tutuklama emri nedeniyle gözaltına aldı.
İsrailli milyarder ve ‘elmas madeni kralı’ Beny Steinmetz, Pazar akşamı özel uçağıyla Atina Uluslararası Havalimanı’na indikten birkaç saat sonra Yunan polisi tarafından ‘suç örgütüne katılma’ iddiasıyla gözaltına alındı.
Pazartesi günü Yunan savcıların karşısına çıkarılan 68 yaşındaki Steinmetz serbest bırakıldı fakat Romanya’da devam eden iade davasıyla bağlantılı olarak çıkarılan tutuklama emrine ilişkin mahkeme kararını beklemek üzere Yunanistan dışına çıkması kısıtlandı.
Steinmetz’in avukatı Stavros Togias, “Müvekkilimin Romanya’ya iadesine kesin ve geri dönülmez bir şekilde karşı çıkan ve özgürce seyahat etme hakkını tanıyan Yunan yargısının kararının böyle bir idari işleme alet olması, Yunanistan’da ya da başka herhangi bir saygın ülkede hukukun üstünlüğü ilkesi açısından eşi benzeri görülmemiş bir durumdur” dedi.
Steinmetz, 2006-2013 yılları arasında bir suç örgütüne karıştığı iddiasıyla 2020 yılında Bükreş Temyiz Mahkemesi tarafından gıyabında beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Steinmetz’in pazar günü gözaltına alınması, Romanya’nın suç örgütüyle bağlantılı olduğunu iddia ettiği kişilerin iadesi için şimdiye dek yaptığı pek çok girişimden biri.
Romanya’nın 2022 yılında çıkardığı tutuklama emrini inceleyen bir Yunan mahkemesi daha önce Steinmetz’in güvenliğinden endişe ettiği için iadesine karşı karar vermişti. O zamandan beri Kıbrıs ve İtalya’da da iadesine karşı benzer kararlar alınmıştı.
Bazıları tarafından İsrail’in en zengin adamı olarak kabul edilen Steinmetz, şu anda birçok ülkede soruşturma altında olan tartışmalı bir madencilik şirketi olan Beny Steinmetz Group Resources’ın (BSGR) kurucusu.
Batı Afrika’da karmaşık bir operasyonel geçmişi olan şirket şu anda Yurtdışı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası’nı ihlal etmekle suçlanıyor. Steinmetz ve BSGR’den yetkililer bu iddiaları reddediyor.
Cenevre’deki bir mahkemenin kendisini yabancı ajanlara rüşvet vermek ve belgelerde sahtecilik yapmaktan suçlu bulmasının ardından 2021 yılında beş yıl hapis cezasına çarptırılan maden patronu, 10 yılı aşkın bir süredir bir dizi skandalla karşı karşıya kaldı. Bu mahkûmiyet kararı daha sonra 2023 yılında onandı.
Steinmetz, ilk olarak 2019 yılında kendisine karşı açılan davada, şirketinin Batı Afrika ülkesi Gine’de demir cevheri madenciliği için yasa dışı sözleşmeler yaptığının tespit edilmesinin ardından, Afrika ülkesi adına İsviçre hükümetinin sunduğu yolsuzluk suçlamalarını reddetmişti.
Cenevre’de iki kişiyle birlikte mahkemeye çıkan Steinmetz ve diğer sanıklar, 2005-2010 yıllarında maden ruhsatları için 10 milyon dolar (342,5 milyar Türk Lirası) rüşvet ödedikleri iddiasıyla hapis cezasından kurtulmaya çalıştı.
Aynı dönemde Sierra Leone’nin elmas zengini Kono bölgesindeki bir grup bölge sakini BSGR’nin bir yan kuruluşu olan Octea Limited aleyhine dava açtı.
Sierra Leone Yüksek Mahkemesi’nde, yerel halkın Octea’nın Koidu elmas madeninin (ülkenin en büyüğü) bölgedeki içme suyunu zehirlediğini, konutlara zarar verdiğini ve yüzlerce hanenin taşınmadığını iddia etmesinin ardından 288 milyon dolarlık (9,8 milyar Türk Lirası) tazminat talebi talep edildi. Şirket ise tüm iddiaları reddetti.
Şimdi Yunan makamları davayı inceleyip Steinmetz’in Romanya’ya iadesi konusunda bir karar verecek.
Kaynak: tr.euronews