Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türkçe eğitimin kalesi olan Tefeyyüz 140. yıldönümünü kutladı.
Tefeyyüz’ün 140. yaşı okul binasında mevcut öğretmenlerin yanı sıra emekliye ayrılan öğretmenlerle birlikte kutlandı.
“Doğduk Büyüdük Çınar Olduk” mottosuyla hazırlanan programda, yakın zamanda vefat eden müzik öğretmenim merhum Cengiz İbrahim de anıldı.
– Tefeyyüz Okulu
Tefeyyüz İlköğretim Okulu, 1884 Yılında Hilmi Beg Derala tarafından yaptırılmış olduğu binayı, daha sonraları Osmanlı Devleti’nin satın alıp “Tefeyyüz İptidai Okulu” kurulmasıyla başlayan yolculuğa tüm hızıyla devam ediyor.
Daha sonraları 1919/20 yılında “Tefeyyüz” bütün diğer okullar gibi yeni kurulan Yugoslavya Krallığı idaresine geçerek “Osman Cikiç” İlkokul adıyla çalışmalarını sürdürmüştür.
Osmanlı devletinin Üsküp’ten çekilmesinden sonra Tefeyyüz okulu Türk azınlık okulu haline gelmiştir. Balkan Şavaşlarının sonuçlarına göre yaşanan gelişmeler Rumeliye Veda idi. Veda edemeyip Rumeli’nin en eski Türk şehirlerinden olan Üsküp’te ise bir miktar Türk nüfüsü kaldı. Kalan bu nüfüs günümüze kadar gelmeyi başardığı gibi asırlık bir eğtim kurumunu da yaşatmayı bildi.Bahsettiğimiz eğitim kurumu Tefeyyüz ilköğretim okuludur.
Osmanlı döneminde İptidai olarak faaliyete geçen Tefeyyüz Okulu, Sırp Kralığı, Bulgar İşgali, Yugoslavya Cumhuriyeti ve Bağımsız Makedonya süreçlerini yaşayarak çevresindeki Türkler ile ayakta kalabilmiş, nefes aldığı Türk nüfusuna da hizmet etmiş köklü bir kurumdur.