Yaz aylarında turist akınına uğrayan Yunanistan’da aşırı turizm tehdidi

Uzmanlara göre, 2023 yılında 7 milyondan fazla turisti ağırlayan Yunanistan’ın başkenti Atina’da bu yıl bu sayının yüzde 20 oranında artması bekleniyor.

Son iki yıldır turist akınına uğrayan Yunanistan’da aşırı turizm tehdidi ufukta görünmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl 7 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan başkent Atina’da bu yıl bu sayının yüzde 20 artması bekleniyor. Ağustos ayında boş Atina sokakları görüntüsünün ise tarihe karışacağı düşünülüyor.

Turizmin canlı olması genel anlamda olumlu bir gelişme olarak görülse de aşırı turizme varan durumlarda, ziyaretçi akını sosyal yaşam başta olmak üzere çeşitli alanlarda kenti olumsuz da etkileyebiliyor.

Turist sayısı arttıkça ülkeye döviz girişi ve vergi gelirleri artıyor, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) güçleniyor.

Öte yandan, turistik bölgelerin taşıma kapasitesinin aşılması ve yetersiz altyapıyı gerekçe göstererek aşırı turizm tehdidine dikkat çeken eleştirel sesler de var.

Avrupa’da her yıl çok fazla sayıda turist ağırlayan kentlerde aşırı turizm karşıtı protestolar sürerken, bu sorunla başa çıkmak için birbiri ardına önlemler alınıyor.

Atina’yı da etkisi altına aşırı turizm sorununun özellikle son iki yılda nüksettiğini söylemek mümkün.

Birkaç yıl önce ülkenin turizm alanındaki hedefi çok sayıda turist çekmek ve Atina’nın son varış noktası haline gelmesiydi. Şimdi bu hedefe ulaşıldı ama ne pahasına? Batı Attika Üniversitesi’nde Turizm Yönetimi Profesörü Katerina Kikilia, kurallara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

euronews

Read Previous

İsrail’in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

Read Next

Bulgaristan Fransız dilindeki yükseköğretimde köklü geleneğe sahip