Kuzey Makedonya Meclis’inde yeni hükümet kurulma görüşmeleri devam ediyor.
Bugünkü oturumda söz alan VMRO-DPMNE Milletvekili Nikola Micevski, yeni hükümetin seçimi için yapılan parlamento oturumunda, Türk partilerindeki meslektaşlarını iktidardaki çoğunluğa katılma ve hep birlikte ülkedeki durumu iyileştirmek için birlikte çalışma çağrısında bulundu.
VMRO-DPMNE hükümetinin Türk partilerine bir bakan yardımcılığı görevi teklif edebileceğini kaydeden Micevski, “Ülkedeki durumu iyileştirmek için hep birlikte çalışabilmemiz için sizi VMRO-DPMNE hükümetine, koalisyona ve bu parlamento çoğunluğuna katılmaya davet ediyorum. Şu anda bir bakan yardımcılığı pozisyonu teklif edebiliyoruz. Devam edin, hükümete girin ve şimdi bahsettiğiniz zorluklar üzerinde birlikte çalışalım.” değerlendirmesinde bulundu.
Davet için teşekkür eden Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı Beycan İlyas, Avrupa Cephesi’ne katılma kararının bir parti kararı olduğunu yineledi.
İlyas, “Siz çok iyi biliyorsunuz ki, seçim öncesinde tüm partilerle görüşmeler yaptık ve parti organlarımızın verdiği prensip ve talimatlar doğrultusunda hareket ettik. Bu yüzden Avrupa Cephesi’nin bir parçasıyız. Sorun, yalnızca yeni VMRO-DPMNE hükümetinde değil, önceki hükümetlerde de, özellikle de son sekiz yılda, hükümette bir temsilcimizin olmamasıydı.” ifadelerini kullandı.
Daha iyi bir gelecek için çabalandığını ve önemli kararların beklenmediği bir dönemde toplumun azınlık topluluklarıyla daha fazla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen İlyas, “Çoğunlukta olmayan toplulukların azınlık muamelesi göreceği Anayasa değişikliğine ilişkin duyurular Çerçeve Anlaşması’nın ruhuna aykırıdır ve bir arada yaşamayı ve sivil eşitliği ciddi şekilde bozabilir. Bu duyurular yerine Avrupa geleceğimizin önünü açacak anayasa değişikliklerinin bir an önce gündeme gelmesini bekliyorum.” şeklinde konuştu.
– Milletvekili Salih Murat, hükümet programına eleştirilerde bulundu
Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, VMRO-DPMNE’nin hükümet programının Anayasa ve Çerçeve Anlaşması’na tam olarak uygun olmadığını belirtti.
Türkçenin ve Türk kültürünün birçok alanda ayrımcılığa maruz kaldığını örnekleriyle birlikte anlatan Murat, “Yeterli ve adil temsil hakkı Anayasamızın temel değerler bölümünde yer almaktadır.” dedi.
Hükümet programının her bölümde belirli belirsizlikler, nesnel olmama ve gerçekçi olmayan taahhütler olduğunun altını çizen Murat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yetki sahibi bazı hakların sağlayıcısı rolüne oturtuluyor, vatandaşların özellikle Türk toplumuyla ilişkilerindeki eşitliğine müdahale ediyorsunuz. Program özetlenirse, etnik gruplar arası ilişkilerin sürdürülmesine, hoşgörüye ve Ateşkes Anlaşması’na saygı gösterilmesine çok az önem veriyorsunuz; bu, bütünleşmemiş ve dışlanmış grupların özellikle de Türk toplumunun özgürlükleri ve haklarının tasdiki anlamına geliyor.”
VLEN’in Türk seçmenden oy almasına rağmen “temiz Arnavut oyları” söyleminde bulunduğuna dikkati çeken Murat, “Meşruiyet, Türklerin, Romanların ve Boşnakların oylarınığı aşağılayarak, küçümseyerek inşa edilmez. Biz Türk toplumunun en meşru temsilcileriyiz. Avrupa cephesi Makedonya’daki en demokratik seçenektir.” diye konuştu.