Milletvekili Salih Murat, Meclis Genel Kurulu’nda Türkçe konuştu

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs seçimlerinin ardından yeni hükümetin oylanacağı Meclis Genel Kurul oturumu başladı.

Genel Kurul’da söz alan Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, konuşmasının bir kısmında Türkçe konuşurken Meclis Başkanı Afrim Gashi tarafından konuşması iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle kesildi.

Konuşmasını Makedonca yapan Murat, “Kıymetli halkım, değerli soydaşlarım. Meclisimizin çalışmaları başta soydaşlarımıza ve vatanımıza hayırlı ve bereketli olmasını dilerim.” sözlerini Türkçe olarak söyledi.

Kuzey Makedonya’da demokrasinin gelişiyle birlikte, bir zamanlar izin verilen Meclis’te Türkçe dilinin kullanılmasının yasaklandığını belirten Murat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meclis oturumundaki ilk konuşmamda Türkçe konuşmak isterdim. Meclis çalışmalarının halkımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, diğer milletvekilleri gibi biz de Türk toplumunun temsilcileri olarak mecliste ana dilimizde konuşma imkânına sahip olmamızı diliyorum. Maalesef Demokrasi adına bu hak, yıllar önce ayrımcı ve dayatmacı bir tavırla kaldırılmıştı, umarım Makedonya’nın demokratikleşmesiyle birlikte hukukun üstünlüğü tüm halklar için sağlanır, diller eşitlenecek ve bu mecliste oturan herkes Türkçe konuşabilecek.”

1946’dan 1990’a kadar devletimizin arşivlerinden Türkçe konuşulduğunu hatırlatan Murat, “Dolayısıyla Türk toplumundan ayrıldığım için kısa keseyim ve Meclis’teki çalışmaların özellikle hemşerilerimize, halkımıza ve ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Read Previous

Yunanistan’da orman yangınları: 45 noktada alevlerle mücadele

Read Next

İsrail saldırıları altındaki Gazze’de bir haftada 4 çocuk daha “açlıktan” öldü