Bulgaristan Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı İvaylo İvanov, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede iki ülke arasında işgücü piyasasında ikili işbirliğinin geliştirilmesine yönelik fırsatlar ele alındı. Görüşmelerin ana konusunu Türkiye’den ve Avrupa Birliği dışındaki diğer ülkelerden gelen işçilerin Bulgaristan işgücü piyasasına erişimini kolaylaştıracak fırsatlar oluşturdu.
Bakan İvanov, “Bulgaristan, Türk yatırımcıların ülkemize olan ilgisini ve yabancı işçileri işgücü piyasamıza çekme konusundaki istekliliğini takdirle karşılıyor” dedi. Bu bağlamda Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın, ülkemizin Avrupa mevzuatının gerekliliklerine uyması nedeniyle üçüncü ülke vatandaşlarının işgücü piyasasına erişim prosedürlerini kolaylaştırmak için sürekli olarak çalıştığını vurguladı. Bulgaristan, işgücü göçüne ilişkin özel Avrupa direktiflerinin tüm hükümlerini ulusal mevzuatında uygulamaya koymuştur.
2021 yılından itibaren, İşgücü Göçü ve İşgücü Hareketliliği Kanununda yapılacak değişiklikler, tek durak ofis yönetimi ilkesinin pratikte uygulanmasını sağlayacaktır. Böylece, tüm Avrupa mevzuatı kapsamında üçüncü ülke vatandaşlarının ulusal işgücü piyasasına erişimine ilişkin belgelerin sunulması, incelenmesi ve alınmasına yönelik tek bir prosedür uygulanacaktır. 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren İşgücü Göçü ve İşgücü Hareketliliği Kanununda yapılan değişiklikler yürürlüğe girerek üçüncü ülke vatandaşlarının mevsimlik istihdamına ilişkin prosedürler kolaylaştırılmıştır. İş sürecini optimize etmek ve İş Kurumu ile İçişleri Bakanlığı Göç Müdürlüğü tarafından sağlanan idari hizmetlerin kalitesini arttırmak amacıyla, üçüncü ülke vatandaşlarına oturma ve çalışma izni verilmesi süreçlerinin bilgisayar ortamına aktarılmasına yönelik adımlar atılmıştır.
Bakan İvanov, “Son beş yıldaki aktif çalışmalarımız sonucunda, üçüncü ülkelerden 93.000’den fazla işçi ve uzmana Bulgaristan işgücü piyasasına erişim izni verildi. Bakan İvanov, 2023 yılının başından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nden 13.000’den fazla işçi ve uzmana ülkemizde çalışma izni verildi” dedi.
Büyükelçi Mehmet Sait Uyanık da iki ülke arasında işgücü piyasasındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kaynak: Kırcaalihaber