Yarından itibaren sıcak hava dalgası nedeniyle vatandaş ve işverenlere uyarı yapıldı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti, ülkede sıcak hava dalgası gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine olağanüstü toplantı düzenleyerek gerekli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Halk Sağlığı Enstitüsü ve Hidrometeoroloji İşleri İdaresi’nin hava durumu alarmından 11.06.2024 (Salı) ve 12.06.2024 (Çarşamba) tarihlerinde Gevgeli, Bogdanci, Valandova ve Doyran şehirlerinin turuncu fazdan kaynaklanan yüksek sıcaklıklardan etkileneceği belirtildi.

Hükümet, Bakanlığın sıcak hava dalgalarının Gevgelija, Bogdanci, Valandovo ve Valandovo şehirlerindeki nüfusun sağlığı üzerindeki sonuçlarının önlenmesine yönelik Eylem Planına göre, Sağlık Bakanlığının yüksek sıcaklık risklerinin azaltılmasına yönelik tavsiyelerini kabul etti. Doyran, 11.06.2024 (Salı) ve 12.06.2024 (Çarşamba) günleri için şu şekilde sağlanmıştır:

  • En savunmasız nüfus gruplarının (hamile kadınlar ve 60 yaş üstü kişiler) çalışma yükümlülüklerinden muaf tutulması
  • Çocuk bakım tesislerinde (anaokulları) fiziksel aktivite yapılmamalı ve çocuklar saat 11.00 ile 17.00 arasında açık havaya çıkarılmamalı;
  • Sıcak hava dalgasından etkilenen bölgelerdeki yerel özyönetim birimleri, Kızıl Haç ve Sosyal İşler Merkezleri, yalnız, yaşlı, hasta ve evsizlere yardım sağlamak üzere hazır olda olmaları;
  • Bazı riskli üretim ve teknolojik süreçlerin maruz kalan çalışanların sağlığı açısından ek bir risk oluşturabileceği göz önüne alındığında, işverenlerin bu alandaki yasal düzenlemelere uyma zorunluluğu hatırlatılmaktadır.

Bu dönemde, yani 11.06.2024 (Salı) ve 12.06.2024 (Çarşamba) da Üsküp ve Vardar bölgelerinin yüksek sıcaklıklardan etkileneceği ancak sarı aşamadan (uyarı – hazırlıklılık) etkileneceği açıklandı.

Bu bölgelerde Sağlık Bakanlığının açıklayacağı genel öneriler uygulanacaktır.

Read Previous

Cumhurbaşkanı Davkova, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanović ile telefonda görüştü

Read Next

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in “esir kurtarma operasyonunda” yüzlerce Filistinliyi öldürmesini kınadı