Yunanistan’da hükümete ‘Filistin Devleti’ni tanıma’ çağrısı

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak lideri Stefanos Kaselakis, İsrail’in Gazze’de Birleşmiş Milletler ait okula yönelik saldırı sonrası Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e ateşkes çağrısında bulunmasını ve Yunanistan’ın Filistin Devleti’ni tanımasını talep etti.

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Stefanos Kaselakis, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in Gazze’deki Birleşmiş Milletler (BM) okuluna yaptığı saldırıda, onlarca çocuğun hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in bugün Fransa’nın Normandiya çıkarmasının 80’inci yıl dönümü vesilesiyle Fransa’ya yaptığı ziyareti hatırlatan Kaselakis, “Gazze’deki soykırım için net bir tavır alması yönünde kendisine çağrıda bulunuyorum. Oradaki uluslararası ortamda derhal ateşkes ilan edilmesini ve Filistin Devleti’nin tanınmasını talep etsin. Yunanistan bugün tarihin doğru tarafında yer alsın.” dedi.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansına (UNRWA) ait yerinden edilenlerin barındığı bir okula düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 27 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

İspanya, Norveç ve İrlanda da 28 Mayıs’ta Filistin’i resmen tanıma kararı almıştı.​​​​​​​

İsrail’in Gazze’yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 244 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerinde 6 “katliam” gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 68 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 235 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 36 bin 654’e, yaralı sayısının 83 bin 309’a yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarının neden olduğu büyük yıkımın, Gazze’de “yaşama uygun olmayan bir ortam meydana getirdiği” açıklandı.

Gerçekleşen saldırılar sonucu yaklaşık 65 kanalizasyon pompasının durmasına ve yaklaşık 70 kilometre kanalizasyonun tahrip olmasına neden oldu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 293’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 644 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 525 Filistinli hayatını kaybetti.







trthaber

Read Previous

Bulgaristan’da erken seçim: Son 3 yılda 6 seçim

Read Next

Srebrenitsa’da bu yıl 11 soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları toprağa verilecek