Türkiye’den, Bulgaristan seçimlerinde oy kullanmak isteyenler(buna diğer yabancı ülkeler de dâhil), elektronik dilekçenin(zayavlenie) başarılı bir şekilde kabul edilebilmesi için, birkaç işlemi yerine getirmesi gerekiyor.
Türkiye’den, Bulgaristan seçimlerinde oy kullanmak isteyenler (buna diğer yabancı ülkeler de dâhil), elektronik dilekçenin(zayavlenie) başarılı bir şekilde kabul edilebilmesi için, birkaç işlemi yerine getirmesi gerekiyor.
Atmanız gereken ilk adım www.cik.bg/register (Bulgaristan MSK sitesi) web sitesini ziyaret etmek. Burada “Ülke dışından oy kullanımı için elektronik dilekçeye” ulaşacaksınız. Elektronik dilekçe online olarak başvuru yapmak isteyen kişi tarafından dolduruluyor.
Dilekçeyi Latin alfabesi harfleriyle doldurulmayacak, KİRİL alfabesi harfleriyle doldurulması gerekiyor. Bilgisayarlarında KİRİL alfabesi bulunmayanlar şu siteyi ziyaret etmesi gerekiyor: http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php. Burada sol tarafta bulunan bölüme Latince olarak yazdığınız harfler, sağ tarafta otomatikman Kiril alfabesi harfleriyle çıkacak ve bunları bilgisayarınızın COPY/PASTE (kopyala ve yapıştır) özelliği ile dilekçenin üzerine aktarabilirsiniz.
Dilekçede kişisel bilgileri doldurmanız ve bazı kurallara uymanız gerekiyor:
Ad, Baba adı, Soyadı (kimlik kartına veya uluslararası pasaporta göre, büyük ve küçük harfler ile Kiril alfabesiyle yazılıyor).
Kişisel Yurttaş Numarası (EGN). DİKKAT KİMLİK NUMARASI DEĞİLDİR!
Kimlik belgesinin türü(kimlik kartı mı, yoksa pasaport türlerinden mi). Dilekçeye yazılmıyor, kimlik cüzdanı türlerinde bulunan boş dairenin üzeri işaretlenerek belirtiliyor.
Kimlik belgesinin numarası (9 sayıdan oluşuyor).
Kimlik belgesinin düzenleme tarihi (tarih, ay ve yıl olarak ardı ardına, rakamlarla yazılıyor).
Kimlik belgesinin düzenlenme yeri (yazılmıyor, menüde bulunan seçeneklerden biri seçiliyor).
Kimlik kartına göre, Bulgaristan Cumhuriyetindeki daimi ikamet adresi.
Bulunduğunuz ülkedeki ikamet adresi (ülke, yerleşim birimi ve adres olarak).
Oy kullanmak istediğiniz yerleşim birimi (ülke ve yerleşim birimi olarak).
Cep telefonu numarası (ülke kodunun da yazılması gerekiyor. Cep telefonu numaraları aktif olması gerekiyor, çünkü daha sonra dilekçenin onaylanması için MSK tarafından kod içeren bir mesaj yollanacak. Bu mesajın herhangi bir maliyeti olmayacak. Bir cep telefonu numarası, sadece 4 dilekçe için geçerli olabilecek).
Dilekçe de yer alan güvenlik kodunun rakamları, düzgün bir şekilde yazılması gerekiyor.
Dilekçenin doğru bir şekilde doldurulana kadar, deneme yapmak mümkün. Herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Kurallara uygun bir şekilde dilekçeyi doldurduktan sonra, anından MSK tarafından kontrol ediliyor.
Dilekçenin kontrolü yapıldıktan sonra, MSK verdiğiniz cep telefonu numarasına kod içeren bir mesaj gönderecek ve bu mesajı dilekçede bulunan 3.maddenin altındaki “K” harfinin yanına yazmanız gerekiyor.
MSK verilen dilekçeler için ülke, Ad, Baba adı, Soyadı ve yerleşim birimlerine göre bir liste hazırlıyor.
Elektronik dilekçe verme işlemi 11 Nisan 2013 yılı tarihine kadar devam edecek ve saat 24.00’ten sonra işlem tamamıyla sona erecek.
Cep telefonunuza mesaj ile yollanan kodun, dilekçede de düzgün bir şekilde yazıldıktan sonra, dilekçeler geçerli sayılıyor. Diğer tüm elektronik dilekçeler geçersiz olacak.